Sunday , December 4 2022

Indochine – Singles Collection (2001-2021)

Betyg - 9

9

En imponerande låtskatt!

User Rating: Be the first one !

I början av 2000-talet var den svenska indietrion Eskobar förband åt Indochine på en gala i Paris. “Frankrikes Kent”, menade Eskobar efteråt. 

Det är naturligtvis diskutabelt om man kan göra den typen av liknelser, men man kan definitivt förstå hur de tänkte. Åtminstone om man pratar om den senare halvan av de båda bandens karriärer. 

Singles Collection (2001-2021), som är den första av två samlingsboxar Indochine ger ut i samband med sitt fyrtioårsjubileum, är nämligen sprängfylld med elektroniska rytmer, dova basgångar, melankoliska gitarrer och vackra mollbetonade melodier, som lyckas med konststycket att både vara komplexa och omedelbart igenkännbara.

Men paralleller brukar inte bara dras till Eskilstuna, utan även till Basildon och Crawley. Även här kan man förstå varför. Man kan dock samtidigt konstatera en tydlig skillnad. Medan varken Depeche Mode eller The Cure släppt speciellt mycket minnesvärt efter sekelskiftet, har Indochine samlat på sig en imponerande låtskatt. ”J’ai demandé à la lune”, ”Mao Boy”, ”Electrastar”, ”Pink Water”, ”Little Dolls”, ” Le Lac” och nya ”Nos célébrations” är alla episkt storslagna.  

Singles Collection (2001-2021). Bolag: Sony

De som köpt lyxboxen kan även se fram mot en bonusskiva med nio vackra pianotolkningar av sentida Indochinelåtar, som så smått leder tankarna till både Yann Tiersen och Michel Polnareff. 

Det kristallklara ljudet (signerat Mike Guzauski, som bland andra jobbat med Daft Punk) och den snygga designen (av den prisbelönte holländske fotografen Erwin Olaf) blir prickar över i:t. 

Singles Collection (2001-2021) går från klarhet till klarhet. Förväntningarna blir minst sagt höga på systerskivan, Singles Collection (1981-2001), som kommer senare i höst. 

Magnifique! 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Francesca e Luigi & Tobias Bernstrup – “Losing my Heart”

Göteborgs mest glamorösa italo disco-ambassadörer, Francesca e Luigi, avslutade nyligen sitt Dirty Disco-maraton, med smått …