Tuesday , April 23 2024

Lena Swanberg – Sing Me The News

Betyg - 6

6

En fusion av musikstilar, slukade i jazzens mångsidiga gap.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Lobjär Recordings

Det är inte helt lätt att få grepp om Sing Me The News, Lena Swanbergs uppföljare till debuten The Art Of Staying Young And Unhurt, som kom 2012. Swanberg har själv skrivit musiken och texterna till plattan som är något av en vårstädning av själen. 

Lena Swanberg har under de gångna åren samarbetat med kompositören Ann-Sofi Söderqvist, vilket resulterat i tre album och turnéliv. Nu är hon dock tillbaka som soloartist och Sing Me The News beskriver hon som ”berättelser kring uppgörelser med gamla oförrätter och lovsånger till en efterlängtad nyordning”. Det handlar alltså om att bryta mönster och starta om, in med det nya, ut med det gamla och att återigen se livet ur ett optimistiskt perspektiv. Musikaliskt hamnar vi i ett något svårtillgängligt landskap där genres som jazz, pop, americana, alternativcountry och orkestrala inslag kämpar om utrymmet. Plattan spelades in live i studion tillsammans med några eminenta jazzmusiker som arbetat ihop med så väsenskilda artister som Orup, Jerry Williams, Anna von Hausswolf, Håkan Hellström och Louise Hoffsten. I efterhand har man sedan lagt på stråkar, blås, en del gitarrer och körsång. Resultatet är något av en stillsam djungel att tränga in i, där vissa melodier är underbara, där vad som helst kan hända och gör det, men också en djungel där jag inte kan ta till mig och uppskatta helheten. Det är en modig platta, ingen tvekan om det, men trots ett flertal lyssningar får jag bara känslor för delar av den. Favoriter för min del är den älskvärda ”UFO”, den bizarra ”Wishing well” som är både knarrigt ful och ljuvligt vacker samtidigt, ”Disaster” samt titelspåret. Även ”In your eyes” är en skön sak, som gjord för att möta natten till.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …