Domus – hedrar Carl-Johan Gustafsson med Pearl Jam-cover

Tisdagen den 30:e juni är det 20 år sedan 9 människor miste livet på Roskildefestivalen. Bland dem fanns 20-årige Carl-Johan Gustafsson, som var en nära vän till Thobias och Henrik som utgör postkrautduon Domus. För att hedra minnet och hylla sin vän släpper bandet på årsdagen en Pearl Jam-cover. Här kommer bandets egna ord om låten:

”Fredagen den 30 juni 2000 dog vår gemensamma vän Carl-Johan “Kalle” Gustafsson under Pearl Jam-konserten på Roskildefestivalen. På den här tiden kände vi (Thobias och Henrik) inte varandra, men vi var båda vänner med Kalle, fast på olika håll. Den här händelsen påverkade oss som personer väldigt mycket och vi har länge pratat om att vi borde göra något till minne av honom. När vi insåg att det skulle bli 20 år sedan han dog nu i sommar, så bestämde vi oss för att göra en tolkning av Pearl Jams ”In My Tree”.

”In My Tree (for Carl-Johan)” är en hyllning till Kalle – vårt sätt att påminna oss själva och våra vänner om att vi hade turen att känna honom under den tid han fanns. Men det är också en hyllning till Pearl Jam. Det är ett band som betydde mycket för oss när vi var yngre och som sedan visade sig bestå av fantastiska personer som var nära att gå under efter olyckan och som har visat extremt stor empati med de drabbade familjerna. Att valet av låt skulle falla på någon från den lite bortglömda skivan No Code kändes naturligt, då den haft stort inflytande på oss båda. No Code innehåller mycket mer experimentella rytmer och psykedeliska inslag än deras andra plattor. Även om musiken inte direkt har så mycket att göra med den musik vi skapar i Domus, så har allting vi lyssnat på i livet lett fram till där vi är idag. Hur som helst – här är den, vårt minnesmonument över vår vän. Den här låten kommer alltid ha en speciell plats i våra hjärtan.

/Thobias och Henrik

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!