Depeche Mode – Spirits in the Forest

Betyg - 8

8

Högklassigt material, utmärkt ljudkvalitet och smart klippning. 

User Rating: Be the first one !

Det finns ett flertal inkörsportar till Depeche Mode. Vissa upptäckte dem redan under det tidiga åttiotalet, när de var glatt syntblippande new romantic-gossar. Andra fastnade under deras melodramatiska storhetstid på nittiotalet. Självklart har det även tillkommit en ansenlig mängd fans de senaste två årtiondena. 

Hur kärleken till Depeche Mode kan förändra folks liv och sammanföra människor visas i Anton Corbijns förtjusande film Spirits in the Forest [betyg 9], som kan sägas vara detta powerpacks huvudattraktion. 

Vissa romantiserar ursprungsupplagan med Vince Clarke i spetsen. Andra hyllar Alan Wilder som den store hjälten. Men oavsett när man upptäckte Depeche Mode och vilken inställning man har till deras förändringslusta måste man skriva under på att dagens version av bandet är en väloljad elektronisk rockmaskin av finaste modell. 

Dave Gahan har utvecklats till en karismatisk frontman, som dansar lika energiskt som Iggy Pop och rullar med höfterna lika förföriskt som Elvis Presley. Martin Gore har hittat den perfekta balansen mellan att vara sval syntguru och inlevelsefull rockgitarrist. Andrew Fletcher har… hmm… gjort armviftningar och handklapp till en skön konstform.       

Vad som möter oss på den utmärkta live-dvd:n Live Spirits [betyg 8] är sålunda en välbalanserad mix av rutin och spelglädje. Detta till tonerna av en låtlista som kan få vilken vän av elektronisk musik som helst att jubla. 

”World in my Eyes”, ”Everything Counts”, ”Enjoy the Silence” och ”Never Let Me Down Again” är visserligen ganska sönderspelade, men det härliga utbytet mellan Dave, Martin och publiken gör att jag kapitulerar och nynnar med saligt ändå. Den senaste fullängdaren, Spirit, tillhör knappast Depeche Modes tio bästa album, men spår som ”Where’s the Revolution” och ”Cover Me”  visar sig fungera förträffligt live. Allra bäst är dock gamla favoriter som ”The Things You Said”, “Stripped” och ”I Want You Now”, som precis som den värdiga covern på ”Heroes” ger rysningar av välbehag. 

Kort sagt går Live Spirits från klarhet till klarhet med högklassigt material, utmärkt ljudkvalitet och smart klippning. 

Skivbolag: Sony

Efter de båda fina filmerna känns cd-skivorna Live Spirits Soundtrack [betyg 6] förhållandevis ospännande, men visst är det en trevlig avrundning på digiboxen. 

Är Spirits in the Forest bättre än 101 eller Devotional? Nej, knappast. Men icke desto mindre är det en väldigt lyckad kombination av dokumentärmaterial och liveframträdanden som verkligen visar Depeche Modes storhet! 

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

Ny stark singel från Gareth Jones band, Of Love and Lust (OLAL)

Stjärnproducenten Gareth Jones har jobbat med många stora namn, som Depeche Mode, Erasure, Interpol, Nick …