Saturday , April 13 2024

V/A – Peter Torséns Ungdomssynder

Betyg - 8

8

Heartbreaks frontfigur Peter Torsén firar 50-årsjubileum som popsmed.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Eskilstuna Ton

Peter Torséns Ungdomssynder är en samlingsplatta, baserad på 50 års popsnideri och med smakprov från ett flertal av de band som Torsén frontat genom åren. Mest kända av dessa lär Heartbreak Hotel vara, senare med bandnamnet förkortat till Heartbreak.

Heartbreak Hotel dök upp på 70-talet med en mix av Lou Reed-rock, välskriven powerpop och svenska texter. Bandet förkortade snart namnet till endast Heartbreak, men både före och efter detta band har Peter Torsén skrivit poplåtar och agerat sångare/gitarrist. På den här cd:n får man höra honom under eget namn, men också under bandnamn som Peter Torséns Ungdomssynder, Fifty/Fifty, Peter & the Pets, Peter Fatale (som han kallades när alla popstjärnor skulle ha coola artistnamn) och The Tramps. De flesta av de 20 låtarna på skivan har Torsén skrivit själv, ett fåtal tillsammans med andra personer, och inspelningarna här spänner från 1974 till 2016. En del av låtarna har man på singel från 70-talet (som den lysande ”Hallo Baby”) och lp-skivorna med Heartbreak som gjordes under tidigt 80-tal. Andra är nya ”gamlingar”, vilket gör denna cd helt nödvändig att äga. Vad jag frågar mig när jag lyssnar på Peter Torséns Ungdomssynder är dock hur fan band som Docenterna och Noice m.fl. kunde bli större än Heartbreak? Det var omöjligt att förstå då, det är omöjligt att förstå nu. Trots allt fick ju Heartbreak utmärkt kritik redan när skivorna gavs ut. Men kanske slaggade dåtidens popnördar när det hände? Nåväl, låtar som ”Min tjej viker ut sig i Fibban”, ”Jag vill leva nu och här” och ”Stand in” skojar man inte bort i alla fall. Annat coolt här är ”Crap actor” och ”Aurora”, eller varför inte psykedeliska ”Närsomhelst varsomhelst” med Fifty/Fifty? Men hela plattan är full av popgodis så fyll en skål och mumsa hela natten!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

V/A - Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

V/A – Dom Som Aldrig Ger Upp: En Hyllning Till Magnus Lindberg

Magnus Lindberg, sångare, musiker, kompositör m.m. avled 2019. Då hade han varit i musikbranschen i …