Saturday , April 13 2024

Pseudo Sun – Ozone Mantra

Betyg - 8

8

Hawkwind-influerad spacerock från vildsint svensk trio.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Egen produktion

Malande gitarrer, syntljud som kommer farande likt rymdraketer, fantasifulla sångtitlar och detta från ett band som existerat i över 25 år. Pseudo Sun ger inte upp i första taget och Ozone Mantra är en lika energifylld platta som någon av de tidigare.

Motorn bakom Pseudo Sun är tveklöst Juha Nurmenniemi, eller Juba som han kallar sig. Juba har ett förflutet i bandet Darxtar men lirar även i punkgänget Dead Pollys och irländskt folkpunkiga Banshee Rebels. I Pseudo Sun skriver han låtarna, sjunger dem, lirar bas, gitarr, synt, mandolin och har även mixat och producerat. De gamla medlemmarna Mats Jassa Singh (gitarr) och Erca Lindesvärd (trummor) är dessutom tillbaka i bandet. Att Juba är ett stort Hawkwind-fan är inget han döljer och även om han skulle försöka dölja det skulle varenda kotte som lyssnar på Pseudo Sun fatta att han är det. Det hörs nämligen och det hörs tydligt. Pseudo Sun turnerade dessutom med självaste Nik Turner i Sverige under år 2000. Ozone Mantra inleds med ”Mind probe” och två saker märks direkt: att plattan är charmigt hemkörd och att låtmaterialet samt framförandet är läckert 70-talspsykedeliskt, melodiskt och jävligt coolt. Ozone Mantra bjuder på 8 spår, varav ett par är rejält långa, vilket i sin tur leder till att cd:n blir över en timme lång, vilket är synd. Man hade vunnit på att korta ner speltiden genom att ta bort ett par av de lugna spåren som även om de är vackra på sitt vis, inte tillför skivan så mycket. Mellan ”Mind probe” och ”The new breed” flippar syntkaskaderna som galna och det fortsätter de att göra genom den starka, trumdrivna låten. Jag älskar det! Lugnare, vackrare men också mer hotfullt inleds den över 12 minuter långa ”Don´t repair me” och vi befinner oss i en dystopisk, öde framtid. Efter fyra minuter ändrar låten skepnad radikalt och vi kastas återigen ut i den storslagna rymdens improviserade gitarrgalaxer. Man vet aldrig riktigt vad en Pseudo Sun-låt ska ta vägen innan man hört den, men man kan nästan alltid vara säker på att intressanta och spännande grejer händer. På Ozone Mantra har bandet överträffat sig självt och nu är det fanimig dags att ett vettigt skivbolag fattar grejer och signar bandet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …