Saturday , February 24 2024

The Nordic Act – melodiösa syntslingor och poetiska texter

Göteborg har alltid varit något av ett Mekka för syntiga toner. Det senaste elektroniska popfenomenet från västkustmetropolen heter The Nordic Act och består av maskinskötaren Andreas Andersson och vokalissan Linnéa Törnqvist. Duon släppte precis en ny singel och Zero tog tillfället i akt att uppdatera sig om såväl den som allt annat som är på gång. 

Hej, Linnéa, och tack för att du tar dig tid att svara på några frågor! Kan du kort berätta om hur Andreas och du lärde känna varandra och bestämde er för att starta ett band tillsammans?
– Ärligt talat fick en 40-årskris mig att söka musiken och mitt samarbete med Andreas började med att jag spelade in några covers som han arrangerade och producerade. När det var klart sa han helt krasst att om jag ville fortsätta, så måste jag börja skriva eget material. Så då gjorde jag det under några sommarveckor och lyckades faktiskt få ur mig en massa låtar. Vi kommer från lite olika bakgrunder, Andreas och jag. Han är utbildad musiker, arbetar med musik och har alltid gjort det. Själv har jag mest sjungit hemma och haft musiken som bästa vän. Men vi har fin kemi i studion och delar samma vision att göra bra elektronisk pop! 

Ni kallar er The Nordic Act. Tycker du att det finns något typiskt nordiskt över er musik och ert uttryck?
– Ja, kanske något lite kargt och kallt, bitvis en smula vemodigt. Vi funderade en hel del över olika bandnamn innan vi bestämde oss för att The Nordic Act kändes rätt.

Ni har beskrivit The Nordic Act som ”melodiösa syntslingor som varvas med både poetiska och vardagsnära texter.”. Varifrån kommer inspirationen till detta spännande koncept?
– Rent musikaliskt har vi en massa förebilder. Depeche Mode, Howard Jones, Empathy Test… och så många andra att jag inte riktigt vet hur jag ska fortsätta. Men det häftiga är att vi inspireras av allt möjligt i livet. Jag kan se en film och känna att jag måste gå och skriva en låt. Annars ”rinner det över” av känslor. Orden bara kommer till mig. Det är liksom historier som behöver komma ut!

Har ni bestämda roller i bandet?
– Rollerna flyter mer nu än tidigare, men det är alltid Andreas som arrangerar och fixar allt med musiken. Jag bidrar med sång, text och melodier och filar kanske lite på slutprodukten innan vi ger ut den. Andreas är vansinnigt musikalisk. Själv känner jag mig fortfarande som en lantis som lyckats hitta något jag inte kan leva utan. Men berätta det inte för någon, haha.

Ni har gett ut ett par singlar. Kommer det att komma en fullängdare på sikt, eller föredrar ni att släppa låtar en i taget? 
– Vi har funderat mycket på hur vi vill göra och har landat i att de låtar vi spelar in framöver ska läggas på en EP, som förhoppningsvis kommer till hösten.

Er nya singel heter ”Cold”.  Vad handlar egentligen denna melankoliska elektropoplåt om?
– Om ett musikverk ska ha ett uttalat budskap eller inte kan naturligtvis diskuteras. Själv tycker jag om att tolka en låt på mitt eget sätt, relatera den till mitt eget liv och inte veta exakt hur textförfattaren tänkte. Men kanske är texten till ”Cold” uppenbar? Den skrevs i alla fall i efterdyningen av 2015, när det gjorde som mest ont att se människor lida. Det känns fortfarande fruktansvärt och jag hoppas att vi hittar en väg i denna ohållbara situation. Soundmässigt tycker jag att “Cold” har en Depeche Mode-influens, men samtidigt något som känns som The Nordic Acts speciella signum. 

Ni har spelat in en snygg och stilren video till ”Cold”. Vem stod bakom kameran?
– Vi är väldigt glada över att ha fått jobba med Rickard Olausson på Skvader Media, som är fantastiskt duktig, Tidigare har vi, mest för skojs skull, filmat och knåpat själva med våra mobiltelefoner. Därför kändes det både lyxigt och inspirerande att kunna jobba med en proffsig fotograf. Det var lite av en slump att vi hittade honom, men resultatet kunde inte blivit bättre! 

Vad hoppas ni på under 2020 för The Nordic Act?
– Att det blir ett riktigt bra musikår! Både vi och hela världen behöver det. Självklart drömmer vi också om att släppa vår EP, få komma ut och spela live till hösten och helt enkelt att få ägna oss så mycket som möjligt åt vad vi båda älskar: musiken.

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …