Tuesday , August 16 2022

KEiiNO – “Black Leather”

Norska KEiiNO har nått smått osannolika framgångar det senaste året. Först en sjätteplats i Eurovision Song Contest, där de framträdde inför drygt 200 miljoner tv-tittare, och därefter storslam i Scandipop-awards och framgångsrika turnéer i både hela Europa och Australien. 

På sin nya singel, ”Black Leather”, som är en hyllning till den dekadenta klubbscenen i Berlin, tar de ett steg i en lite mörkare riktning. Intressant nog är det också den första poplåten som inkluderar traditionell sång från två ursprungskulturer; samisk jojk och inuitisk strupsång. Den senare framförd av ingen mindre än den prisvinnande kanadensiska strupsångerskan Charlotte Qamanic.

KEiiNOs budskap är att “alla kan berikas av mångfald i en färgrik dans”. Det skriver Zero Magazine gärna under på!

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Jan Olsen - Spirit Chant

Jan Olsen – Spirit Chant

Danske singersongwritern Jan Olsen inleder Spirit Chant med själva titelspåret och det är den låt …