Thursday , April 18 2024

Musiken inspirerar populärkulturen

Musik har i stort sett funnits så länge som människan. Människan har troligen sjungit så länge vi kunnat prata. Lämningar efter instrument har hittats som vittnar om att musik varit en viktig del av vår kultur i tusentals år. Förut var musik någonting sällsynt och dyrbart. Idag är musiken mycket lättillgänglig och finns runt oss hela tiden. Inom populärkultur används musik idag för att skapa stämning, öka en positiv upplevelse och få oss att känna mer. Att ha specialkomponerad musik i en långfilm tar alla som självklart idag men att musik även används inom spel är kanske inte lika uppenbart. Faktum är att spel idag är så välutvecklade att de på många sätt liknar en film. De har eget manus, karaktärer och självklart specialskriven musik.

Onlinespel
Att lyssna på vår favoritmusik får oss ofta på gott humör. Detta har speltillverkare tagit fasta på när de utvecklar spel. Online finns idag ett stort utbud av spel, till exempel casinospel där slots är speciellt populära. De stora aktörerna ser till att erbjuda slots med olika teman och självklart med egen musik. Ett exempel är en av marknadsledarna, Maria slots, där man kan spela deras videoslot Guns n’ Roses som har ett rocktema.

Filmmusik
Att se en film utan musik skulle troligen inte ge oss någon vidare upplevelse. Frågan är om vi till exempel skulle uppleva en thriller som spännande ens om inte musiken skulle tala om för oss att nu är det något på gång. Hade filmklassiker som Gudfadern varit densamma utan de finkänsliga stråkarna i bakgrunden och hur hade vi kunnat förstå hur hårt Rocky tränade inför matchen om han inte gjort det till tonerna av The Eye of the Tiger. Faktum är att filmmusiken uppfanns innan ljudfilmen. När stumfilmer började visas på de första biograferna satt en pianist längst framme och spelade musik som korrelerade med filmens budskap. Filmserier som Bond använder sitt ledmotiv som en del i marknadsföringen inför varje ny film. Genom att varje gång anlita en nutida känd artist som släpper låten innan filmen, byggs en stämning och förväntan upp inför premiären. Säkert är att musiken är en stor del av vår upplevelse när vi ser en film och filmmusiken kommer troligen att fortsätta att utvecklas.

Tv-spel musiker
En annan typ av populärkultur där musiken spelar en allt större roll är tv-spelen. Idag är det inte längre bara ett blippande ljud som möter oss när vi startar spelkonsolen. Idag är det specialskriven musik av samma kvalitet som till vilken storfilm som helst. Idag går det till och med att utbilda sig till tv-spelsmusiker. Alla stora tv-spel, till exempel Battlefield från svenska Dice, har sin egen musik som får spelaren att känna djupare för spelets story och karaktärer. Andra kända spel som Nintendo kör fortfarande på retro-känsla när musik och ljud ska läggas på spelen med Super Mario. Det blippar och plingar väldigt mycket för att signalera att spelaren tagit poäng. Sen finns andra som inte gör musik till spelen utan tvärt om gör spel av musik. Ett av de mest kända musikspelen är Guitarr Hero som fått många att känna sig som en rockstjärna hemma i vardagsrummet. Även spel som Just Dance bygger helt på redan existerande populär musik.

Framtidens kultur
Musik är inte bara är en egen form av kultur utan någonting som influerar nästan alla former av kultur och konst i vårt samhälle idag. Vad för slags nya former av kultur vi kommer att se i framtiden vet vi inte idag men vi kan vara säkra på att musiken kommer att vara en del av vad som än kommer.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …