Mikael Ramel band till dej – The Best Band Lajv 2019

Betyg - 9

9

Högklassig progrock med 70-talsanor i gedigna liveversioner.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Paraply/Hemifrån/Border

Den progressive rockräven och skalden Mikael Ramel spelade på Musikens Hus i Göteborg och på Skottvångs Grufa i Mariefred förra året. Konserterna resulterade i det förträffliga dubbelalbumet The Bäst Band Lajv 2019. 

Äldre fans kommer bli självlysande av glädje och nytillkomna, yngre skaror – Ramel har verkligen lyckats förena dessa två ytterligheter – som uppskattar 70-talets musikskatt kommer att slå volter av välbehag när musiken från den här plattan når deras öron. Ramels band består av svenska legendarer som Kenny Håkansson (gitarr), Mats Öberg (klaviatur, munspel, såg, stämsång), Göran Lagerberg (bas) och Benna Sörman (trummor, cajun, sångstämmor). Ni som kan er svenska musikhistoria vet att dessa musikanter har en gedigen bakgrund i historiska band som DagVag, Kebnekaise, Mecki Mark Men, Fläsket Brinner, Mats/Morgan, Fläskkvartetten, Frank Zappa, King Crimson, Tages, Blond, Tomas Ledin, Pugh Rogefeldt, Egba och Magnus Uggla m.fl. Ni fattar själva – det här är top notch inom svensk populärmusik. Låtmässigt bjuds vi på Ramels debutalbum Till Dej, som framförs i sin helhet på första skivan. Skiva 2 innehåller bland annat ”Bara ett par dar” som Ramel och hans dåvarande band Steampacket skulle ha lirat för hela svenska folket via TV vid midnatt när 1966 blev 1967. Detta hindrades av att Nacka-sändaren gick sönder samtidigt. Även några spår från förrförra årets album I Huvet På Varann framförs, ett par låtar Ramel skrivit ihop med Wille Crafoord, Chuck Berrys ”No particular place to go” som här heter ”Små partiklar i min Pernod”, låtar från albumet Extra Vagansa etc. Allt som allt blir det 23 melodier i nygamla förpackningar så det är mycket att ta in här, men det blir aldrig jobbigt. Tvärtom. Det känns som att plattan går fortare än vad klockan visar och det enda man önskar är att man hade varit i Göteborg och Mariefred när detta närmast perfekta album framfördes inför publik.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …