Saturday , April 13 2024

The Gothic Cowboy & Mando Dan – Between The Wars

Betyg - 8

8

Generöst tilltagen mörk, akustisk americana med lyriken i centrum. 

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Wolfdog Records

Trött på trummor, elektronik, programmerande, distpedaler och wailande? En önskan om att återigen jaga på traditionella, akustiska prärier? Då kan dubbelalbumet Between The Wars med The Gothic Cowboy & Mando Dan vara precis vad du söker.

Gothcowboyen Melvin Litton bjuder på inte färre än 26 låtar på sitt dubbelalbum Between The Wars och speltiden övertrasserar två timmar med råge, så detta är kanske inte någon platta man lyssnar alltför ofta på i sin helhet. Men lyssna på den bör man, åtminstone om man är förtjust i mörk americana där berättelserna ligger i fokus. Här finns mördarballader baserade på verkliga händelser, sånger som utspelar sig nu och förr, här och var i tid och rum. Tyvärr medföljer inget texthäfte så The Gothic Cowboys raspiga, rossliga, mörka röst står för all vägledning. Efter 20 år med The Border Band bestämde sig Litton för att köra solo, men snart träffade han på mandolinmusikanten ”Mando” Dan Hermreck som förgyller låtarna med sitt spel på plattan. Övriga medmusikanter är Jeff Jackson på hängbjörk (ståbas, för er icke insatta i musikslangen) och Til Willis på munspel. Inga trummor alltså, ingen elektronik, ingen elektricitet. Den här musiken är jordnära, amerikansk, traditionell och helt utan glitter, glamour och rock n roll. Tycker du om de album Johnny Cash gjorde mot slutet av sitt liv (och det gör väl alla?), Townes van Zandt, Bob Dylan och Neil Youngs akustiska stunder så finns det all anledning att ge The Gothic Cowboy & Mando Dan en ärlig chans. Litton skriver inte några refränger man sjunger med i och hans låtar är sällan direkta och inställsamma så det kan ta en stund att hitta själen och hjärtat i det här digra utbudet av låtar, men där finns en hemlig skatt. Det gäller bara att gräva upp den.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …