Betalningssystem och expresspel i Sverige på Chanz

Under hela den moderna människans historia har det förekommit handel. Arkeologier letar alltid efter smycken eller andra statussymboler utan praktisk användning när de gör utgrävningar av boplatser från förhistorien. Hittar de smycken är det är tecken på att det är moderna människor som bott där. Den moderna människan är nämligen den enda arten som använt smycken. Neandertalarna gjorde det endast efter att de fått kontakt med oss.

Smyckena var redan från början ett sätt att markera status respektive underdånighet. Den med hög status tog emot smycken, den med lägre status gav dem. Smycken användes också som handel. Ville man på fredlig väg övertyga en annan grupp om att de skulle ge bort en kvinna för partnerskap så var smycken ett mycket bra sätt att övertyga dem.

På den vägen har det fortsatt med guld, silver, koppar, varor, tjänster med mera. Långt fram i människans utveckling började man ge ut enkla skuldebrev som betalning för varor och tjänster. Vi använder ofta namnet sedlar för dessa skuldebrev och dessa sedlar använder vi fortfarande, om än mindre än tidigare. De elektroniska betalningar vi gör nu är baserade på samma teknik, vi överlåter elektroniska skuldebrev med varandra och noterar dem i databaser som våra betalningsförmedlare tillhandahåller. Dessa skulder kan vi sedan överlåta till andra personer eller företag i utbyte mot varor och tjänster.

Med Internets framväxt har behovet av än snabbare och smidigare överlåtelser av skulder ökat.

Betalningar på internet
Den stora e-handeln i världen har skapat nya behov av betalningslösningar för alla de företag som verkar online och som vill sälja till andra företag och privatpersoner. För privatpersoner har det också blivit väldigt viktigt att det finns snabba, säkra och flexibla betalningssystem som gör snabba transaktioner möjliga. Det är också många gånger transaktionerna måste kunna ske i båda riktningarna eftersom ett företag ibland måste kunna betala ut pengar till sina kunder, det kan handla om spelvinster, återköp av varor, reklamationer med mera.

Nya betallösningar från nya företag
Dessa behov på snabba och säkra betalningar har medfört att det vuxit fram en lång rad med mycket innovativa företag som utvecklar, marknadsför och underhåller betalningssystem som används av alltifrån stora banker och försäkringsbolag, till välkända detaljhandelsföretag till små e-handlare till spelbolag på nätet.

De bolag som utvecklar nya betalningslösningar är ofta mycket innovativa och jobbar med spetsteknologier. Inte sällan arbetar bolagen i symbios med sina kunder vilket gör att hastigheten på teknologiutvecklingen går mycket snabbt.

Betalningar och expresspel i Sverige på Chanz
Spelföretag som Chanz använder sig av mycket raffinerade metoder för betalningar. Visa och Mastercard är välkända sedan länge men företag som Trustly och Skrill är relativt nya på marknaden.

Fördelarna som Trustly och Skrill har utvecklat blixtsnabba betalningssystem som är kopplade direkt till kundens bankkonto. Detta innebär att mellanhanden – kreditkortföretaget, inkassobolaget, faktureringen – försvunnit. Denna lösning innebär en viktig besparing för kunderna och det gör också att kunden får ett mycket större integritetsskydd. Ingen annan än kunden själv har tillgång till vilka transaktioner som genomförts från kundens bankkonto. Inga brev, inga räkningar från kreditkortsbolaget med mera. Mycket stora fördelar i en värld där snabba och säkra betalningar är centrala för framgång på marknaden.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …