Efter fem års tystnad är Emmon tillbaka med nya låtar

Efter 5 års tystnad är Sveriges electroclash-drottning Emmon tillbaka med nya låtar.

Sedan Emma Nylén, även känd från popbandet Paris, startade sitt soloprojekt Emmon (2001) i ett ljudlabb (läs garderob) på Konstfack har produktionen varit i gång. Men efter fyra egenproducerade släppta album mellan 2007-2014 och flitigt turnerande behövdes en välbehövlig paus. Första låten ut i detta släpp är ”Like a drum” med tillhörande video-collage skapat av Emma själv. Den innehåller klipp med den välkände japanske trummisen Senri Kawaguchi. som du kan se här ovan.

Zero lät Emma berätta om tiden som gått.
– Lusten och kreativiteten tog helt enkelt slut. Det kändes inte längre roligt att göra det som tidigare varit en stor passion. Annat i livet kändes lockande och jag var nära att lägga ner allt som har med musik att göra. Det enda som fick mig att behålla någon som helst lustkänsla för musiken var mitt deltagande i Depeche Mode tribute-bandet The New Dress. Det var som att gå i barndom och upptäcka glömda kroppsminnen genom att framföra deras låtar.

Tillsammans med musikkollegan och sambon Jimmy Monell (från bandet The April Tears samt producent för bl a The Sounds och Rein) började nya låtar ta form för ett år sedan.
– Jag fick förfrågan att spela några låtar som förband till Nitzer Ebb på Slaktkyrkan och det fick mig att vakna till. Under den spelningen påmindes jag om hur mycket jag älskar att spela live och det satte igång kreativa processer.

De nya låtarna har stöpts i en lite hårdare och mer dansant kostym.
– De är framförallt skapade till att framföras live och upplevas i den situationen. Att uppleva musik live kan ta den till en ytterligare nivå och det är där vi vill lägga ribban. Texterna har dessutom antagit en mer politisk agenda.
– Med tanke på det politiska och känslomässiga samhällsklimatet som råder är det min förbannande plikt att ta perspektiv och ifrågasätta för den möjliga plattform jag har.

De nya låtarna kommer även att ges ut i en annan form. Istället för ett traditionellt albumsläpp kommer låtar att släppas en eller ett par åt gången, därav namnet ”Under Construction”.
– Det finns inget bekräftelsebehov av att ha 10 klara låtar med olika datummärkning som ligger och väntar för att sedan släppas på en och samma gång. Jag har varken tid eller möjlighet att arbeta så. Livet är dynamiskt och likaså hur jag skriver och producerar musik.

Live kommer Emmon tillsammans Jimmy Monell (programmering, synt) och Niklas Kärreskog (synt) från ”Joy Serene” och ”Person:a” fortsatt att vara en trio.

– På scen gör vi detta tillsammans som en helhet för att försöka uppnå en högre nivå av musikupplevelse.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Publikhavet under VNV Nations konsert i Göteborg

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen i sommar.

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen för deras enda konsert i Sverige under 2024. VNV Nation …