Wednesday , April 24 2024

Nocebo – För Att Vara Fri

Betyg - 8

8

Starka texter och låtar från Nocebo som lirar mer hårdrock än tidigare.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Egen Produktion

Nocebo är tillbaka med ytterligare en hemkörd ep och även den här gången innehåller plattan sex låtar. Texterna är återigen på svenska, vilket jag uppskattar och musikaliskt drar det mer åt metal på För Att Vara Fri än vad det gjorde på Kommer Du Ihåg? 

Tre låtar här är hårdare än övrigt material: titelspåret som inleder albumet, ”Det vi redan vet” och avslutande ”Spegelbild”. Den popiga sida Nocebo visade på Kommer Du Ihåg-ep:n har antingen försvunnit eller inkorporerats i de tuffare spåren. Det funkar bra. Även balladliknande grejer som ”Kväver din glöd” och de episkt vackra ”Käre far” och ”Ville bara vara som ni” förmedlar hårdrocksfeeling och jag gillar att man inte gör de lugna spåren sliskiga, trots att texterna tar upp känsliga ämnen. Orden går bättre fram på det viset och man slipper kräkkänslor a´ la AOR. Nocebo har inte heller gett avkall på vare sig melodier eller snygga gitarrsolon, vilket är klokt och ger variation. Många gånger skjuter Stefan Johanssons gitarrgrejer låtarna i höjden där man minst förväntar sig det, och det blir ofta väldigt snyggt. Ljudkvaliteten på den här plattan lämnar en del att önska, men det stör mig inte nämnvärt att det blir lite murrigt ibland. Plattan är trots allt egenproducerad. Återigen ger Daniel ”Melle” Sandbergs texter känslan av att han har upplevt det han sjunger om och är det inte självupplevt så skit detsamma, han får i alla fall lyriken att framstå som att vartenda ord är viktigt för honom. Mycket handlar sångerna om mansrollen, dess svagheter och en barndom som inte verkar ha varit världens lyckligaste. Inte direkt vanliga ämnen inom hårdrock där allting ska vara så jävla ilsket och macho jämnt, så här finns all anledning att tänka till lite också. Hoppas nu att nästa Nocebo-platta får den ljudbild bandets låtar förtjänar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Bottenhavet - Ljus I Tysta Rum

Bottenhavet – Ljus i tysta rum

Är du inne på tung modern hårdrock med tydliga retrovibbar från 70-talet är inte det …