Friday , January 27 2023

Industrimusikaler från svenska Fon Restorff?

Häromdagen fick vi ett minimalistiskt meddelande från en märklig avsändare:

”Hej Zero. Gillar ni industrimusikaler?”

Självklart blev vi nyfikna och lyssnade. 

Inget snack om saken. Om detta är en typisk industrimusikal, så gillar vi det! 

Exakt vilka Fon Restorff är har vi däremot inte lyckats lista ut. De verkar vara nästan lika hemlighetsfulla som The Residents. 

Eventuellt består bandet av två par bröder och en liten trumslagarpojke, bosatta i den kungliga huvudstaden, som skapat ”en terabyte musik så tung att datorer och huvuden brann.” 

Förmodligen har kollegorna på Close Up Magazine gett dem epitetet ”hissmusik för folk på syra”, vilket självklart måste betraktas som en komplimang. 

Kanske kan vi försöka beskriva Fon Restorff som den felande länken mellan Nitzer Ebb, Queen, Sisters of Mercy och The Darkness? Eller kanske är de helt obeskrivbara? 

Det enda som är säkert är att ”Lit” är en fascinerande låt. Om ni bara ska lyssna på en enda industrimusikal i år, så gör denna till det självklara valet: 

Om Johan Arenbo

Har varit med på "Zero-resan" sedan 2003. Är, efter ett halvdussin år i den tyska huvudstaden, tillbaka i Sydsverige och har förhoppningen att Zero kan hjälpa till att bygga broar mellan olika kulturformer. Vad har Kraftwerk, Prince, Depeche Mode, Hildegard Knef, David Bowie, Wolfgang Amadeus Mozart, Klaus Schulze, The Orb, Smashing Pumpkins, Lee "Scratch" Perry, De La Soul, Joy Division, James Brown, Aphex Twin, Erik Satie, Nina Hagen, Max Raabe, Syd Barrett, Kate Bush och The Stone Roses gemensamt? Jo, det handlar om genomtänkt och intressant musik. Det är det - och inget annat - som räknas!

Kolla även

Yelle - 2016

Yelle – ”Top Fan”

Electroduon Yelle, med Julie Budet i spetsen, slog igenom 2006 med singeln “Je veux te …