Sammanhang där musiken är tongivande

Jag tror de flesta av oss kan skriva under på att musik är det bästa som finns. Att gå på festivaler, vandra sköna promenader med musik i lurarna, att själv spela instrument… Det finns så mycket som är underbart med musik. Och tonkonsten är så stark att den kan vara inflytelserik i sammanhang där den inte ens har det huvudsakliga fokuset. Här är några exempel på detta!

Spel
Spelmarknaden växer som aldrig förr, vilket gjort att spelutvecklare har en stor efterfråga på skickliga kompositörer. Exempelvis vill de som utvecklar slotspel att musiken ska locka spelare till just deras spel och hjälpa till att hålla dem kvar. Deras mål är även att musiken ska vara en ännu större anledning att spelare ska vilja testa på andra spel de har tagit fram.

De flesta spelbolagen har dessutom spel som kretsar kring artister och band. Vi kan bland annat se slotspel med Guns n’ Roses och Motörhead. Den som vill testa dem och andra spel i musikens tecken kan aktivera ComeOn bonuskod som man får vid registrering.

Öl
Vi har konstaterat att musiken kan vara härskande i flera sammanhang och detta gäller även på Systembolagets hyllor. Vi kan se att flera stora rockband har expanderat sina varumärken till att skyltas på ölburkar. Exempelvis finns Aerosmiths IPA, producerad av bryggeriet Rock n’ Rolla och Iron Maidens olika öler som går under namnet Trooper av Robinsons bryggeri. Ifall du är ett fan till någon av de artister som har en öl i sitt namn är sannolikheten stor att du väljer deras produkt före någon annans.

Film
Stora filmskapare som Martin Scorsese, Quentin Tarantino och Steven Spielberg har mycket att tacka musiken. Hur många scener i Scorseses filmografi har inte lyfts från väldigt bra till fenomenala tack vare låtar av hans favoritband Rolling Stones? Vore Pulp Fiction ett mästerverk utan Dick Dales “Miserlou” i filmens anslag eller “You Never Can Tell” som John Travolta och Uma Thurman dansar till?

Steven Spielberg har använt sig av John Williams som sin främsta kompositör och hans musik har onekligen varit dramaturgiska verktyg till mängder av regissörens scener. Kanske allra mest till monsterhajens sekvenser i “Jaws” (1975).

Det finns många sammanhang där musiken är tongivande utöver konserter och i headsetet.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …