5 businesses Bruce Dickinson har ett finger i

Iron Maidens ikoniske frontman Bruce Dickinson är känd för sin otroliga företagsverksamhet, till och med till den grad att han håller föredrag om entreprenörskap på olika affärsskolor. I denna artikeln kollar vi närmare på vad rocksångaren sysslar med när han inte wailar på scenen.

Spelindustrin
Bruce Dickinson har under åren visat upp ett stort intresse för spel. Detta skyltas det med direkt när man går in på Iron Maidens hemsida, där en animerad version av deras maskot Eddie står i nedre hörnet (skakandes i en tvångströja) med en uppmaning att ladda hem deras mobilspel Iron Maiden: Legacy of the Beast.

Fascinationen för spel är långt ifrån ny. Redan för 20 år sedan, 1999, släppte Iron Maiden samlingsskivan Ed Hunter där ett PC-spel hängde med. Året därefter kom studioalbumet Dance of Death, vars omslag tydligt var inspirerat av dåtidens speldesign (det har verkligen inte åldrats väl). De är också ett av många rockband som har hakat på trenden och släppt ett eget slotspel. Flera av dessa går att spela på spelsidor som PlayOjo, som även erbjuder bonusar till sina kunder.

Föreläsningar
Som vi nämnde tidigare är alltså Bruce Dickinson så pass företagsam att han till och med åker runt till olika skolor världen över och föreläser i entreprenörskap. Denna ödmjuka gest, ger inte bara fansen på skolorna möjligheten att träffa honom och ställa frågor, utan klirrar säkerligen rätt bra i Dickinsons kassa med.

Dickinson, som är en mycket skicklig och påläst talare, har under åren bjudit på en hel del föreläsningar och motivationstal. Vissa av dessa går att hitta på YouTube och är väl värda en titt!

Bok och filmindustrin
Under åren har givetvis Bruce Dickinson även funnit tid till att skriva två fantasyböcker, en självbiografi och ett filmmanus. Hans självbiografi What Does This Button Do? har blivit väldigt hyllad, och handlar om Dickinsons liv både med och utanför Iron Maiden. Han tar givetvis även möjligheten där att inspirera sina läsare med olika livsvisdomar och motivationer.

Flygindustrin
Utöver att skriva böcker, licensiera spel, hålla föreläsningar och spela med ett av världens största rockband är också Bruce Dickinson professionell pilot. Han har både varit anställd som pilot och arbetat som marknadsföringsansvarig för det brittiska flygbolaget Astraeus. Detta samtidigt som han gjorde allt annat.

Ibland har han även passat på att kombinera pilotyrket med rocklivet, då Iron Maiden har sålt paketerbjudanden där fans har fått möjligheten att flyga med Bruce Dickinson till olika konsertställen där bandet sedan spelat.

Öltillverkning
Vad gör man om man heter Bruce Dickinson och finner en lucka i sitt späckade schema? Producerar en egen öl, så klart! 2013 tog Iron Maiden fram Troper, som Dickinson personligen arbetade fram med bryggerimästaren Martyn Weeks. Och resultatet var givetvis väldigt uppskattat. Ett år senare hade 2,5 miljoner pintar sålts till 40 olika länder. Sedan dess har han arbetat fram flera öler och nya tillskott ska vara på ingång.

Andra saker som också är värda att nämna, är att Bruce Dickinson är en professionell fäktare, har hostat en egen radioserie och haft en TV-serie. Fullt upp med andra ord.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …