Dokumentärfilmaren bakom Depeche Mode-klassikern “101” är död

Han var med och uppfann både den moderna dokumentärfilmen och musikvideon. Den banbrytande amerikanske filmaren DA Pennebaker är död. Han blev 94 år gammal.

Donn Alan “D.A.” Pennebaker

Donn Alan Pennebaker har gjort viktiga insatser inom dokumentärfilmandets teknik och är för allmänheten mest känd för sina samarbeten med artister och grupper inom vitt skilda genrer. Bland de mer kända artister han samarbetat med kan nämnas Bob Dylan (Se dig inte om), David Bowie (Ziggy Stardust & The Spiders from Mars) och Depeche Mode (101). Pennebaker jobbar ofta med handkameror och direkta och enkla intervjusituationer för att få den rätta känslan.

Depeche Modes 101 gavs ut 1989 och spelades in under den 101:a och sista spelningen på Music for the Masses-turnén, den 18 juni 1988, på utomhusarenan Rose Bowl i Pasadena i Kalifornien, USA.

Förutom livealbumet gav konserten också upphov till en dokumentär med samma namn. Filmen är både en musikfilm och något av en roadmovie, där man inte bara får en inblick i turnélivet, utan också kan följa ett antal ungdomar som med buss får resa efter och med bandet över kontinenten till och med denna avslutande spelning. En tidig variant av dagens reality TV.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Depeche Mode 2022

Årets låtar 2023

Gott nytt år önskar vi er alla med 100 fantastiska låtar från 2023! Året som …