Wednesday , February 21 2024
Artisten Duncan Laurence, Nederländerna Foto: AVROTROS

Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest genom åren

Det är bara cirka två månader sedan den 64:e upplagan av Eurovision Song Contest avslutades och Duncan Laurence från Nederländerna vann med sin sång Arcade. Vilket också blev Nederländernas första vinst sedan 1975, och femte vinst totalt sett. Med detta i åtanke kan det vara intressant att titta tillbaka på de svenska prestationerna genom tävlingens historia och liknande statistik.

Till att börja med har Sverige vunnit Eurovision sex gånger (och är därmed endast en vinst bakom Irland, det mest framgångsrika landet i Eurovisions historia). Svenska segrarna har kommit från de följande bidrag:

  1. Abba – Waterloo (1974)
  2. Herreys – Diggi loo diggi ley (1984)
  3. Carola Häggkvist – Fångad av en stormvind (1991)
  4. Charlotte Nilsson – Take me to your heaven (1999)
  5. Loreen – Euphoria (2012)
  6. Måns Zelmerlöw – Heroes (2015)

Två tredjedelar av Sveriges vinster har alltså kommit från engelskspråkiga låtar och en tredjedel från svenskspråkiga. Medan många vinnande låtar har varit på andra språk än engelska sedan starten 1956 har det blivit allt mer ovanligt, speciellt på denna sida av 2000-talet.

Sverige har även tagit en andraplats (1966) och sex tredjeplatser (1983, 1985, 1995, 1996, 2011 och 2014). På den något mer skamliga sidan av tävlingen har vi även hamnat sist två gånger (1963 och 1977). 1963 fick vårt bidrag En gång i Stockholm framfört av Monica Zetterlund inte ens ett enda poäng. Och med Forbes framförande av sången Beatles 1977 fick vi endast två poäng.

Trots sistaplatser kan man nog säga att årtiondet 2000-09 var vårt sämsta någonsin då vi inte hade en enda placering ovanför 5:e plats. 2010-19 Har däremot varit vårt bästa någonsin med två vinster, två tredjeplatser och ett flertal placeringar strax under toppen.

Många ser av denna anledning ganska ljust på Sveriges deltagande i Eurovision i nuläget och många år ser vi Sverige få ganska bra odds att placera högt eller till och med vinna allt. Vill man ta del av denna del av Eurovision inför nästa år kan sajten Tippat hjälpa till att vägleda en rätt.

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

The Neu Detroit Projects –  Silver Gelatin

The Neu Detroit Projects består av Ken Andersson (gitarr, sång, analog trummaskin) och Johan Svahn …