Wednesday , June 12 2024

Har vi spelat all musik som finns än?

Vi har komponerat musik i 50 000 år, musik har följt oss genom evolutionen och blivit ett sätt att kommunicera dina känslor och göra sig förstådd trots olika språk, historier och kulturer. Men finns det oändligt med kombinationer? Finns det musik som inte är komponerats ännu? Eller är allt vi hör idag egentligen bara plagiat från historien?

Lånar fritt genom historien
Det har alltid lånats fritt genom historien. Man gör om låtar, byter texter, lånar stycken och stjäl hela verk men byter tempo. Ett exempel är Led Zeppelins kända intro till Stairway to Heaven som är direkt kopierat av bandet Spirit . I Sverige har Håkan Hellström varit i trubbel på grund av många plagiat och själv sagt att han gärna lånar textoch musik från andra källor till sina verk. Men går det att fälla någon för plagiat när alltid kanske redan har skapats?

Sampling och plagiat växer
När hiphopen kom på 80-talet blev det populärt med sampling, att man tar hela rytmer och stycken från verket och förvränger det datorn innan samplingen används i en ny låt. I början kunde hela låtar samplas och hip hoppare lade helt enkelt sin egen bas och sång över det, det blev en slags hyllning och ett plagiat på en gång.

Lite matte
För att undersöka om det är slut på ny musik måste vi vända oss till matte. Om man tar med i beräkningen att endast en ny not utgör en helt ny sång så är summan så gigantisk att den överstiger mängden väteatomer i allt vatten på jorden. Men ska det vara nya melodier är vi nere på en mindre nivå, runt 78 miljarder olika kombinationer. Det borde stilla din oro att det inte finns mer ny musik.

Dock måste vi påpeka att vi gillar vissa toner, vissa melodier och vissa ackord. Det har gjort att variationen blivit mindre när alla som skapar musik vill skapa musik som säljer bra. Hjärnan gillar vissa melodier mer än andra och oavsett om du vill det eller inte, kommer du att stampa takten när hjärnan hör en melodi som den gillar.

På grund av det minskade utbudet i mainstream media framstår det som att all bra musik redan är skapad, det är bara kopior och plagiat kvar. Men det finns gott om nya melodier att hitta och leka med, det gäller bara att kombinera melodierna på ett sådant sätt så du vill stampa takten!

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …