Clinic – Wheeltappers And Shunterst

Betyg - 9

9

En underbar superengelsk neopsykedelisk och postpunkig satirisk rockresa

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Domino Recording / Playground Music

När Clinic inleder sin första nya platta sedan 2012 med låtarna ”Laughing cavalier” och ”Complex” blir jag ingenting annat är jävligt glad. Enkelheten, svänget och påhittigheten går direkt till hjärtat och smilgroparna. Sedan fortsätter Wheeltappers And Shunters som en enda härlig fantasifull tripp genom ett engelskt förgånget.    

Clinic är tillbaka med en ny psykedelisk och postpunkig platta där syntar och trummaskiner samsas med traditionella rockinstrument i tolv spår. Låter det som att det kan bli en långrandig lyssning? Det blir det aldrig. Wheeltappers And Shunters består inte ens av en halvtimmes speltid, men Liverpool-gänget gör så mycket av denna korta speltid och dessa tolv låtar att jag skiter i vilket. Det här är helt enkelt en underbar liten resa i engelsk pophistoria och kultur. Här möts Beatles Magical Mystery Tour med 80-talets undergroundrock och neopsykedelians svamp- och syrapop. Det är dessutom en platta väl värd att sätta på repeat och förlora sig i, som vore den en episk och förvrängd film med en massa skumma brittiska karaktärer som bär konstiga namn. Mellan 1974 och 1977 sändes en humoristisk serie kallad Wheeltappers And Shunters Social Club på engelsk TV, och inspirerade av den TV-showen tar bandet oss tillbaka i tiden och ger sin satiriska syn på hur det var på det sjaskiga 70-talet i deras älskade hemland. Detta till musik som ibland påminner om Residents och ibland om The Fall, men framförallt om Clinic själva förstås. Wheeltappers And Shunters är gruppens 8:e album och med låtar som de redan nämnda, samt ”Mirage”, ”Flying fish”, ”Congratulations” och ”Rejoice” hoppas jag innerligt att den 9:e plattan inte tar ytterligare 7 år att ge ut. Clinic startade 1997 och har fortfarande mycket att ge.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …