Fat White Family – Serfs Up!

Betyg - 8

8

Psykedelisk pop/rock med vackra melodier och fantasifull mångfald.

User Rating: Be the first one !
Domino Recording / Playground Music

Fat White Familys tredje album är här och det är en tilltalande upplevelse. Serfs Up! bjuder på en mix av musikstilar och idéer som samsas i en poprockig psykedelisk kakofoni som gungar, rullar, stampar, svänger, smyger, smeker och dundrar fram. Serfs Up! är något av en magisk svamp för den mångsidiga fantasin helt enkelt.

Efter problem med heroin, crack, alkohol, bostadslöshet, psykisk störning och Gud vet allt verkar det som att de provokativa britterna i Fat White Family har samlat ihop alla lösa trådar till slut. Resultatet har blivit ett mångsidigt och färggrant lapptäcke av melodier, rytmer, ljud, infall och textmässiga ämnen. Här finns stillsam skönhet i ”Kim´s sunsets”, en låt som handlar om Nordkoreas ledare och hans missiler, medan ”Tastes good with the money” startar med en manskör, förvandlas till elektronisk boogierock i T.Rex/Gary Glitter-anda för att mot slutet slitas sönder i en saxofonexplosion. Nästa spår heter ”Rock fishes” och inleds med stråkar innan den börjar gunga omkring i en sidenmjuk baktakt med twanggitarrer, och därefter följer ”When I leave” som startar med ploppig synt innan Twin Peaks-gitarr, mjuk sång och trummor/bas får den att rulla fram medan synten hela tiden upprepar sina få toner. Smått magisk låt där, får mig att tänka på när Los Angeles-solen börjar ge vika för kvällsmörkret. Skivan avslutas sedan med ”Bobby´s boyfriend” och dess förvridna blås. Innan nämnda låtar har bandet bjudit på inledande ”Feet”, ”I believe in something better”, ”Vagina dentata”, ”Fringe runner” och ”Oh Sebastian”, som samtliga har sin egen charm, sin egen uppbyggnad och sina egna överraskningar. Det här är en platta som räcker länge, som blir bättre och bättre ju mer man lyssnar, och den visar att fantasifullhet inte måste vara svår.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …