Få bättre kvalité på musiken i hörlurarna

Hur musiken upplevs handlar inte bara om vad du gillar. Din favoritmusik kan du spela på tinnitusframkallande hög nivå, medan musik du hatar får knappt nynnas runt dig utan att det skär i öronen. Din favoritmusik kan låta ännu bättre när du använder rätt utrustning för att lyssna på den.

Bra ljud från en CD-skiva ligger på en samplingsfrekvens på 44,1 kHz, något som skulle kräva en överföringshastighet mellan hörlurar och medium på 700 kbit/s för att ljudet inte ska hacka. Tack vare komprimering kan man få ned hastigheten på ljudfilerna genom att göra dem i andra format. Mp3-filer är exempelvis oftast i 128 kbit/s. Detta görs inte helt förlustfritt men kvalitén på ljudet får anses vara bra. Genom att komprimera och packa om ljudfiler går det att skicka ljudfiler snabbt och stabilt, med mindre storlek.

Bluetooth
Blåtandsteknologi ger ofta ett rent ljud med helt okej bas. Tanken är att skicka ljudvågorna trådlöst vilket kräver en bra uppkoppling.

Sedan måste du sätta uppspelningen i perspektiv. Om du är ute och kör motorcykel med ett bluetooth headset likt dessa från XLMoto, är det inte kvalitén på produkten som avgör om musiken håller hög kvalité. Omgivningen påverkar för mycket för att du ska höra skillnaden. Ljudet av motorn, vinden runt kroppen och mötande trafik blir störelsemoment som döljer en viss kvalitéförlust.

Sitter du hemma i soffan och lyssnar på din favoritlåt är det lättare att upptäcka kvalitén på dina trådlösa hörlurar och ljudfilen. Om du har köpt en dyrare produkt och fortfarande är missnöjd, kan det vara dags att studera ljudfilen istället för uppspelningsmediet. Det finns vissa filformat som bjuder på mer högupplöst ljud såsom LDAC (Sonys egna filformat), ACC samt aptX.

Hörlurar med sladd
Du behöver inte oroa dig för hackande ljud när du använder sladd. Överföringen sker direkt och så länge sladden sitter i finns det en koppling mellan din telefon och hörlurarna. Du får stabilare ljud och sladden klarar av högre överföringshastighet än bluetooth, men här handlar också mycket om vilket ljudformat du använder dig av.

Mobil
Att spela upp musik via mobila högtalarna är sällan en hit. Det saknas sofistikation och volym. Istället använder vi hörlurar av olika slag. Men räcker det? Nej.

Vill du ha en äkta och superb ljuskvalité fungerar inte mobilen, även om du har köpt de allra bästa hörlurarna. Det är helt enkelt för låg spänning i ljudutgången vilket gör att hörlurar av högsta kvalité inte fungerar alls. Sådana hörlurar har skapats för att användas med stereo och datorer.

Med en bärbar hörlursförstärkare kan du få upp kvalitén utan att köpa de dyraste hörlurarna på marknaden, men ljudet blir så klart bättre ju högre kvalité du väljer. Förstärkaren kostar runt 1000-2000 kronor men ger oslagbart ljud och är inte större än en USB-sticka.

 

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …