Wednesday , July 17 2024

The Overlookers – Teenage Wet Dream

Betyg - 6

6

Fransk bil- och brudromantik i 80-talistisk synthpopskrud. 

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Boredom Product

XY från Foretaste och JB från Dekad har slagit ihop sina påsar och startat The Overlookers, ett syntband inspirerat av gamla amerikanska bilar och thrillers, enligt pressreleasen, men texterna handlar närmast uteslutande om bilar och brudar. Musikaliskt bjuder Teenage Wet Dream på behaglig syntpop och lätt EBM-influerad pop emellanåt.

Franska The Overlookers sjunger på engelska, låter ungefär som syntpop har låtit sedan 80-talet och Teenage Wet Dreams dukar upp 10 mer eller mindre givande låtar. Samtliga handlar om tjejer, bilar, sex, vemod och smärta. Det hela är snyggt, nästan elegant emellanåt, mer mörkt än ljust och definitivt behagligt att lyssna till. Frågan är väl om Teenage Wet Dream är en platta som kommer att fastna i medvetandet? Kanske gör den det då här finns en del starka låtar, men de djupare känslorna lyser med sin frånvaro, även om här förmedlas en visuell estetik som får mig att tänka på regnig asfalt om natten, neonskyltarnas färger som speglas i vätan och storstadens febriga puls som pågår medan huvudpersonen deppar, längtar och trånar efter sex och kärlek. Bäst förevigas detta i avslutande ”Teenage wet dream”, låten som gett skivan sin titel. Av de snabbare låtarna tilltalas jag nog mest av ”Prom night”, en låt med discofeeling och vars text delvis återanvänds i den hälften så korta ”Porn night”, men då med vocoderröst. En annan kul låt med förställd sångröst är ”My Moogadillac” där man i de två verserna leker med idén att mixa en moog med en Cadillac och ett dansgolv. En bagatell till låt, men en fantasifull och underhållande sådan. Allvarligare blir bandet i saker som ”The disillusion”, ”Give me more” och ”No delight”. Ett album som bör undersökas närmare av fans till Depeche Mode, Lustans Lakejer och andra band med förkärlek för romantisk estetik.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Publikhavet under VNV Nations konsert i Göteborg

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen i sommar.

VNV Nation kommer till Subkultfestivalen för deras enda konsert i Sverige under 2024. VNV Nation …