Wednesday , June 12 2024

Ibibio Sound Machine – Doko Mien

Betyg - 7

7

Svängig afrofunk och electro-disco blir till multikulturell dansfest.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Merge Records / Playground Music

Sångerskan Eno Williams föddes i England men spenderade merparten av sin barndom i Nigeria med resten av familjen. Hennes mormor pratar Ibibio och således fick det bli en del av bandets namn. Doko Mien är Ibibio Sound Machines tredje album.

Londongänget Ibibio Sound Machine är ett multikulturellt band som lirar en dansant och sprudlande mix av afrofunk, disco och electro, samt softare souligare tongångar som smyger sig in ibland. Syntarna hackar frenetiskt, basgångarna är coola, sången låter kanon och man involverar även saxofon, trombon och trumpet i helheten. Givetvis finns här även gitarr, bas och trummor. Redan 2010 bildades gruppen av producenterna Max Grunhard, Leon Brichard och Benji Bouton som ville förena 80-talets afrobeat med 90-talets drum-and-bass. Snart joinade sångerskan Eno Williams, men också gitarristen Alfred Bannerman från Ghana, känd från KonKoma och klassiska afrorockbandet Osibisa, brasilianska percussionisten Anselmo Netto och multiinstrumentalisterna Tony Hayden och Scott Baylis. Bandets debutalbum kom 2014, uppföljaren 2017 och nu kan vi alla dansa till deras tredje platta. För dansa bör man. Detta svänger nämligen riktigt bra, men som all högkvalitativ dansmusik går det lika bra att hänga upp dansdojorna och bara lyssna också. Det händer nämligen en hel del i Ibibio Sound Machines 11 låtar och man får nästan känslan av att mycket improviseras fram i studion. Det hela låter nämligen väldigt levande, infallsrikt och spontant. Oavsett hur det är med den saken i realiteten, så konstaterar jag att bandet lyckats väldigt väl med sin mix av musikstilar och att hypnotiska ”I know that you´re thinking about me” är titeln på den låt som hänger sig kvar starkast i mitt undermedvetna.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …