Wednesday , May 22 2024
Artisten Duncan Laurence, Nederländerna Foto: AVROTROS

Vad kan vi förvänta oss från Eurovision 2019?

Eurovision hålls detta år i Tel Aviv i Israel, Israel har en lång historik inom Eurovision deltagande. Första gången de deltog var 1973 och har sedan dess varit en återkommande deltagare i Eurovision(förutom 1980). (Källa: https://eurovision.tv/)  Anledningen till att de har kunnat delta är för att de är med i European Broadcasting Union. Israel har vunnit tävlingen vid 4 tillfällen och sjöng på hebreiska fram till 1998, 1999 ändrades reglerna för vilket språk de deltagande länderna fick använda, Israel har sedan dess mestadels sjungit på engelska, och även ett år delvis på arabiska. Senast de vann tävlingen var förra året med låten ”Toy” framförd av Netta Barzilai. Kan de upprepa succén på hemmaplan?

Eurovision 2019 är bara några dagar bort. På tisdag den 14:e maj drar den årliga musikfesten igång. In i tävlingen kliver Sverige med sitt starka bidrag, ”Too Late For Love” som framförs av John Lundvik. Sverige har dock fått en lottning som kan vara till landets nackdel i tävlingen eftersom att de kommer att starta med de övriga nordiska länderna i den första delen av semifinalen, vilket kommer att bjuda på tufft motstånd. Nackdelen är den att de länder som startar i den första halvan av semifinalen riskerar att glömmas bort i tävlingen. Fördelen är att det kommer bidra till en mer spännande tävling för tittarna eftersom att det blir en nordisk fight.

Förutom Sverige som innan tävlingen rankas högt med sitt bidrag. Vilka är favoriter att ta hem Eurovision 2019? Här kan man själv göra en bedömning efter att man har fått ett litet smakprov på hur det låter såhär långt. Ska man kolla på de senaste Eurovision odds så kan vi se att Nederländerna är i topp som favoriter att vinna tävlingen. De har ett starkt bidrag i år med låten ”Arcade” från artisten Duncan Laurence. Främsta utmanare till Nederländerna enligt oddsen är faktiskt Sverige och Ryssland som båda ligger på oddset 7,50. Eurovision 2019 drar alltså igång om mindre än en vecka. Var med från början för att vara säker på att du inte missar något.

Denna artikel är skriven i samarbete med partner

Om Jon Josefsson

Chefredaktör 1994 startade han tillsammans med kollegan Petter Jahnstedt musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …