Saturday , June 22 2024

Johan Melander – Göteborgsintervjuerna

Betyg - 9

9

Syntig indiepop med svenska texter som berör på djupet och på riktigt.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: GDmening

Göteborgsintervjuerna är en viktig musik- och lyrikföreställning som blivit till en skiva. Barnpsykologen och forskaren Johan Melander har turnerat med den i Sverige i tre år och föreställningen har framförts inför de som arbetar med barn, men också för andra människor. Temat är alltså barn, utsatta för våld och sexuella övergrepp.

Johan Melander har figurerat på Göteborgs indiescen i många år, bland annat i bandet Johan Melander och Nya Stan som albumdebuterade 2016. Han har hyllats som den nya Jakob Hellman och jämförts med Håkan Hellström och Lars Winnerbäck. Jag fattar grejen, men Göteborgsintervjuerna känns som en syntigare skiva och Melander står rätt bra på egna ben utan jämförelser med andra. Göteborgsintervjuerna består delvis av korta talade berättelser, men främst av poplåtar med ett oftast dominerande syntsound, samt ibland lugna visor med akustiska gitarrer. På något vis lyckas artisten förena dessa ytterligheter och få dem att låta helt självklara. Melanders texter är delvis självupplevda, delvis baserade på barns horribla verklighet som han tagit del av via sitt jobb som barnpsykolog. Det är hemska historier, vämjeliga och vidriga, men ändå låter inte Melander förbannad eller aggressiv. Han närmar sig ämnet utan pekpinnar, utan att dränka lyssnaren i någon stel och självklar sensmoral. Vi förstår ändå. Vi känner vad han förmedlar. Vi lever oss lätt in i det han beskriver, för det är grymt bra gjort och framfört. Texterna, skrivna på svenska och alltid realistiskt berättade, går rätt in i hjärtat och hjärnan. Det är en både stark, smärtsam, deprimerande och svår upplevelse att lyssna på Göteborgsintervjuerna, men den är nödvändig och detta kan mycket väl vara den viktigaste skiva som ges ut på svenska under 2019.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …