Thursday , June 20 2024

Vilma Flood – Moodswinger

Betyg - 8

8

Americana från Sverige som bör tilltala såväl gammal som ung.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Rusty Music Records / Border Music

Wow, vilken röst Vilma Flood har. Den knockade mig redan i inledande ”Fan of you” som också är första singeln från Moodswinger. Flood sjunger så klockrent, så personligt, så vackert och följsamt att man måste lyssna, vare sig man vill eller inte. 

Tänk er att man mixar hippiedrottningen Melanie (Safka) och First Aid Kit och gör någonting eget av det. Ungefär så upplever jag Moodswinger. Som gammalt och nytt i perfekt symbios, tidigt 70-tal och 2019 i kombination. Lp-skivan har ett omslag som går i brunt och svartvitt, fold out med Vilma Floods texter inuti, och så 11 låtar varav de flesta är lyckade och några alldeles utsökt lysande. Klart man blir glad av en sådan utgåva. Vilma Flood kommer från Dalarna, har gjort en platta tidigare och här har hon skrivit merparten av låtarna tillsammans med Pontus Lundin (gitarrer, sång) och Tobias Fröberg (bas, orgel, produktion). Musikaliskt kan man väl placera det hela i facket för folkpop, alternativcountry och americana. Det är mycket själ och känsla i framförandet och de två senaste årens förändringar i Vilma Floods liv (gjort slut med pojkvännen och sin bästa vän, träffat en ny, flyttat och bytt jobb) har naturligtvis påverkat skivans innehåll. Mina favoritspår på plattan är i skrivande stund redan nämnda ”Fan of you” som är en utmärkt inledning, den svängiga ”Green eyed moron”, vackra titelspåret ”Moodswinger”, ömsom svängiga och ömson lugna ”Try to”, ”People song” som har en vag gospelfeeling men utan religiös lyrik och ”I might find it” som nästan har ett JJ Cale-liknande, soft, tillbakalutat och repetitivt gung. Den här skivan har förmåga att tilltala en åldersmässigt mycket blandad publik och jag kan bara hoppas att riktigt många upptäcker den.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …