Thursday , June 20 2024

Test Dept – Disturbance

Betyg - 9

9

Industriinnovatörerna Test Dept gör lysande politisk protestplatta efter 20 års tystnad.

User Rating: Be the first one !
One Little Indian Records / Playground

Hur ofta hävdas det inte när gamla band gör come back att visst, det är okay, men tämligen tandlöst i jämförelse med gruppens klassiska album? Här kommer ett bevis på rena rama motsatsen. Test Depts första album på 20 år heter Disturbance och tänderna är minst lika vässade som de någonsin har varit.  

När Graham Cunnington och Paul Jamrozy gick igenom sitt gamla musikarkiv 2010 för att börja återutge Test Dept-skivorna som inte längre distribuerades, hade bandet inte existerat på väldigt lång tid. Tanken på att göra något nytt uppstod plötsligt, och man kom på idén att delvis basera det nya soundet på lite av det gamla, samt vidhålla samma kraftfulla, politiska budskap som under bandets tidiga år på 80-talet, men naturligtvis baserat på hur världen ser ut idag. Således fajtas man återigen mot främlingshat, fördomar, miljöförstöring och kapitalism. Resultatet är döpt till Disturbance och blivit ett album bestående av åtta låtar i ett skivomslag som föreställer hungriga hyenor i en krossad och förstörd konsertlokal. Bilden kunde inte ha passat den hårda, mörka musiken bättre. Med tanke på att Test Dept startade sin bana i ett ockuperat hus känns även omslaget som att dåtid och nutid förenats i en och samma bild. Allra bäst är Test Dept när det låter som att de hamrar och slår på metall och skrot medan det elektroniska maskineriet pumpar frenetiskt och ilskan ligger i luften som en kastad, osäkrad handgranat. Det finns många sådana spår här. Några lysande exempel är ”Landlord”, ”Full spectrum dominance”, ”Information scare” och ”Two flames burn” som avslutar skivan. Test Dept undviker skickligt att göra Disturbance enformig trots att man skapat både mer än 6 och 7 minuter långa låtar, och som lyssnare blir man aldrig likgiltig för det man hör. Åtminstone blir inte jag det. Hoppas nu att denna platta skapar nytt intresse även för bandets tidigare lp:n.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …