Andreas Söderström & Rickard Jäverling – Adelsö

Betyg - 6

6

Avskalad, melodiös instrumentalmusik där Mälaren finns med i kompet.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Flora & Fauna

Andreas Söderström (ASS och i flera duoprojekt tillsammans med Johan Berthling) och Rickard Jäverling (Dödens Dal, Jäverling-von Euler, Liljor och soloartist) har skapat instrumentala Adelsö. Detta är ett album där Mälarens vatten nästan är en lika viktig ingrediens som killarnas gitarrspel och de ambient repetitiva melodier de skrivit.  

I min värld är Andreas Söderström killen som tillsammans med Johan Berthling gjorde den underbara musiken till TV-serien 30 Grader i februari för cirka 7 år sedan. Nya verket Adelsö, som han skapat tillsammans med Rickard Jäverling har ingen film att basera musiken på, men när man lyssnar på skivan kan man tämligen lätt luta sig tillbaka, blunda och hitta på en egen story. Adelsö heter Adelsö för att skivan spelades in på Adelsö och det är Mälarens vatten som blivit till en del av låtarna. Jag har alltid uppskattat när musiker/band låter naturljud och annan sonisk ”rekvisita” utifrån släppas in i musiken och på Adelsö fungerar tillvägagångssättet väldigt bra. Det gör musiken, som i sig är helt instrumental, mycket stämningsfull och därmed upplever jag Adelsö som ett utmärkt soundtrack till regniga sommardagar. Någon annan kan säkert relatera till badande från klippor istället, en båtutflykt, eller i stort sett vad som helst där vatten är en viktig ingrediens för fantasins spelrum. Låtmässigt är jag inte fullt lika begeistrad över de sju spår skivan innehåller. Endast ett par av melodierna känns riktigt starka och det är inte så mycket här som utmärker sig. Styrkan med Adelsö är snarare den atmosfär och stämning som skapas än låtarna som låtar betraktat. Och det är okay. Musiken är rätt avskalad, rätt minimalistisk men inte tunn eller tom, och den är huvudsakligen utförd på Andreas Söderströms och Rickard Jäverlings gitarrer, samt Mattias Ståhls vibrafon och Patric Thormans kontrabas. Adelsö är inget musikaliskt mästerverk, men absolut en skön platta att plocka fram lagom till den kommande sommaren.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …