Galento – Big Sea Symphony & Other Locations

Betyg - 9

9

Minimalistisk vacker syntmusik och world music på samma cd.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Dreamboat Music

Den egensinnige musikanten Galento är åter tillbaks bakom syntarna och den här gången heter verket, som är hela 71 minuter långt, Big Sea Symphony & Other Locations. Musiken är som vanligt avskalad, minimalistisk, vacker, knäpp, instrumental och helt underbar faktiskt. 

Egentligen är Big Sea Symphony & Other Locations två plattor, eller åtminstone en platta, uppdelad i två delar som i sin tur är uppdelad i ett flertal musikstycken. Big Sea Symphony består av 13 låtar, skrivna och framförda av Tommy Galento Nilsson själv. Other Locations innehåller sedan 3 spår varav ett är hela 22 minuter långt, och dessa har nämnda Galento skrivit och framfört tillsammans med andra musikanter. Vi börjar med Big Sea Symphony-delen som får mig, som följt Galentos musikaliska karriär rätt hyggligt genom åren, att le och nästan skratta till ibland. Främst av igenkänning, men också åt hans mod, hans idérikedom och hans konstigt konstnärliga och knäppa idéer. Musiken är vacker, seriös, en värld av toner skapad av en hjärna som är omöjlig att förstå hur den fungerar. Det är som att där inte finns några begränsningar och ändå faller alla bitar på plats och blir till en inre resa där i stort sett allting kan hända. Det är som att man blir neddragen till botten av en oändlig, färggrann ocean med allt som kan tänkas finnas där, men som ingen sett förut. Fascinerande, minst sagt. Utmanande men aldrig jobbigt. Är detta konstmusik eller pop? Du avgör själv. Mig är det egalt då jag är helt nöjd med den sinnlighet jag får uppleva. På Other Locations samarbetar Galento med bland andra Per ”Cussion” Tjernberg (Archimedes Badkar, DagVag, Peps Blodsband m.fl.), Alice Sköld, och Hassan Bah från Kebnekajse som är med på ett hörn där han lirar kongoma, medan Peter Ek lirar tablas. Här är det svängig world music som gäller, påhittigt, progressivt och medryckande. Man får alltså två sidor av Galentos musikskapande på denna skiva och bägge två har sin definitiva charm.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …