Saturday , April 13 2024

NoCebo – Kommer du ihåg?

Betyg - 8

8

Melodisk hårdrock från Linköpingsband som sjunger svenska texter.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Egen prod.

NoCebo är motsatsen till placebo, men det är också ett svenskt band med svenska texter som bildades 2014. Kommer du ihåg? Är Linköpingsgruppens hemkörda sexspårs-ep som säljs vid konserter och på gruppens hemsida på Facebook.

NoCebo utgörs av Daniel ”Melle” Sandberg (sång, gitarr), Stefan Johansson (sologitarr), Robban Möller (bas) och Nicke Olsson (trummor). Jag såg herrarna live på Pub Anchor i Stockholm mellan jul och nyår och förvånades över att så många låtar var så pass lugna och nästan popiga emellanåt. Bandmedlemmarna har ett förflutet i grupper som Satanic Slaughter, Grand Trick, och Stefan Johansson lirade en gång i tiden black metal med Tobias Forge i Ghost, så jag hade förväntat mig tämligen brutal hårdrock/metal. Men NoCebo gör någonting annat. Inte sällan kommer jag att tänka på ett hårdare och mindre folkrockigt Nordman, om ni minns dem? NoCebos musik är allt igenom melodisk. Sandberg skriver och sjunger samtliga låtar på svenska, vilket ger gruppen ytterligare karaktär, och visst kan de skruva upp tempot och ösa järnet – här visar de det t.ex. i ”Fågel Fenix” och ”I sprickor” – men det är inte fartfylld metal man baserat plattan på och inte baserade man livegiget på det heller. Med det inte sagt att detta är sömnigt, segt eller enformigt. Tvärtom har varje spår sin karaktär, tyngd och lyster. Titelspåret har t.o.m. en så stark text och melodi att den borde bli en hit i mainstream-radio. Risken med det NoCebo gör är att de kan hamna mellan två stolar: att de är för hårda och tunga för mainstreampubliken och för lugna och softa för hårdrocks- och metalfolket. Med andra ord kan jag tänka mig att det kan bli vissa problem att ta sig till de stora scenerna med den här låtskatten. Å andra sidan låter alltihop väldigt utelämnande, ärligt och äkta, vilket borde öppna för allehanda möjligheter. Att Johanssons gitarrmelodier/solon är både sparsamma och grymt snygga gör inte saken sämre. Kolla upp bandet!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Intelligent Music Project VI - The Creation

Intelligent Music Project VI – The Creation

Skapare bakom hårdrocksprojektet Intelligent Music Project VI är doktor Milen Vrabevski. Han är förutom läkare …