Mikael Ramel & Klas Qvist – I Huvet På Varann

Betyg - 8

8

Folkpopssamarbete mellan Povel Ramels son och Citizen K:s frontman.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Paraply Records / Border Music

Fågelkvitter inleder Mikael Ramel och Klas Qvists nya platta innan instrumenten och sången kommer in. Låtarna är sådana Klas Qvist gett ut med sitt band Citizen K, men texterna är på svenska och skrivna av Ramel. I Huvet På Varann, helt enkelt. 

Hur gick detta samarbete till egentligen? Jo, Mikael Ramel fick hem Citizen K-plattan Second Thoughts, lyssnade på den och föll pladask för vad han hörde. Samtidigt kände han att Citizen K måste ha influerats av hans egen musik från 70-talet. Mikael Ramels platta Till Dej från -72 hör till de riktigt klassiska progressiva alster som skapats i detta land. Ramel kontaktade Qvist som givetvis hade lyssnat och influerats en hel del av Ramels musik, men istället för att slagsmål och blodvite skulle uppstå mellan de två musikanterna p.g.a. ”efterapningar” och dylikt, så bestämde paret sig istället för att ge ut Qvists låtar igen, men denna gång med Ramels texter. På svenska. Så kan det gå när konstruktiva lösningar leder till konstruktiv konst. Jag gillar såväl Ramel som Citizen K sedan tidigare så jag har väldigt lätt för att se charmen med I Huvet På Varann. Det är en mycket bra platta som består av 11 låtar, ett texthäfte (som egentligen inte behövs eftersom man hör texterna väldigt tydligt ändå) och produkten är skapad med diverse hjälp av bl.a. Andreas, Peter och Petra – alla med efternamnet Holmstedt. Vad vi pratar om här är en sorts progressiv folkpop, inte svår eller ”jobbig” musik att lyssna på, utan tämligen lättlyssnad men ändå infallsrik, fantasifull, rolig och varierad. Innehållet är som en bra storm, först smyger den sig på lyssnaren för att med lyssningarna tillta i styrka och så småningom bli oförglömlig som en orkan. Ett absolut måste för 70-talsfans, de som gillar Dungen, och andra med smak för högkvalitativ progpop.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …