Julia Holter – Aviary

Betyg - 8

8

Mångsidigt och infallsrikt dubbelalbum för dig med avancerad smak.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Domino / Playground Music

Julia Shammas Holter är kompositör, sångerska, producent och multiinstrumentalist. Hon albumdebuterade som soloartist 2011 med Tragedy och dubbel-cd´n Aviary är hennes femte studioalbum. På sitt CV har hon också samarbeten med artister som Ducktails, Linda Perhacs och Jean-Michel Jarre.

Julia Holter föddes i Milwaukee, Michigan men flyttade till Los Angeles med sina föräldrar som sexåring och än idag är det där hon är verksam. När hon såg Michael Pisaro framföra en avant garde-komposition live blev hon inspirerad att studera komposition för honom på CalArts och strax därefter började hennes låtar dyka upp på diverse samlingsalbum. Nästa steg blev att lira i Linda Perhacs band, och därefter tog solokarriären fart. Jag upptäckte Julia Holter i och med utsökta albumet Loud City Songs som kom 2013. Att nu ge ut ett dubbelalbum är modigt och ambitiöst. Skivan ger lyssnaren en seriös – och inte alltid en helt enkel – resa genom Holters mångsidiga musikaliska landskap. Artistens låtar är experimentella, popiga ibland, ofta lugna, ibland låter de som aldrig sinande strömmar av toner som blandas hej vilt och andra gånger baseras de på skumma ljud och allsköns konstigheter. Du som endast gillar treminuters poplåtar baserade på verser och refränger, gör dig ej besvär. Julia Holter drar sig inte – liksom Frank Zappa på sin tid – för att ibland leka med disharmonier och även inslag av jazz. Det här albumet inspirerades av poeter som Etel Adnan och Mary Carruther, men också av utmärkta och egensinniga jazzmusikern Alice Coltrane som tyvärr avled 2007. Vill du ha popmusik att verkligen bita i på djupet, att verkligen jobba dig in i, för det är nödvändigt ibland, så är Aviary en utmärkt skapelse att ta dig an. Men tro inte att dessa nästan 90 minuter tillsammans med Julia Holter är någon upplogad bana. Den ofta vackra resan är dock värd din dyrbara tid.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …