Thursday , February 22 2024

Mezzo & J.M. Dupont – Love In Vain: Robert Johnson 1911 – 1938

Betyg - 9

9

Bluesgitarristen, sångaren och kompositören Johnsons liv i text och svartvita bilder.

User Rating: Be the first one !
Förlag: Cobolt

När blueslegenden Robert Johnson levde sitt korta liv var han långt ifrån den stora stjärna han blev efter sin död. I serieboken Love In Vain: Robert Johnson 1911 – 1938 av Mezzo & J.M. Dupont får vi i text och bild ta del av legendarens historia.

Det är Djävulen själv som berättar historien om blueslegendaren Johnsons liv i Love In Vain: Robert Johnson 1911 – 1938, en läcker svartvit bok som främst upptar Johnsons historia i serietidningsform med pratbubblor och realistiska teckningar. Men här finns också sångtexter med tecknade illustrationer och en bibliografi. Johnson levde ett hårt liv och blev bara 27 år gammal. När han avled 1938 var det av en lunginflammation som kom strax efter att han blivit förgiftad under en spelning. Hans kropp var trots dess unga ålder redan försvagad av sprit och syfilis, så det krävde väl inte så mycket för att ta död på gitarristen och sångaren. Robert Johnson efterlämnade en liten men ack så värdefull låtskatt, inspelad under åren 1936 och 1937. 16 av Johnsons låtar gavs ut på albumet Kings of the Delta Blues Singers 1961 och lp:n blev till mångas förvåning en stor försäljningsframgång och hyllades av dåtidens kritiker, även om den inte toppade några försäljningslistor. Dock medförde den ett ordentligt intresse hos musiker för Robert Johnsons låtskatt och gav artisten ett världsomfattande genombrott. Eric Clapton, Cream, Led Zeppelin, Rolling Stones, Howlin´ Wolf, Big Joe Williams och många andra storheter influerades av Johnson och spelade in hans låtar. I senare skeden av rock/pop-historien kan man även räkna dit The Gun Club, Lucinda Williams och Cassandra Wilson med fler. Vill man få en bra och realistisk bild över Johnsons liv, från barndomen till döden, så rekommenderar jag varmt denna välgjorda seriebok. Den är enkel att läsa, lärorik, underhållande, och teckningarna skildrar fint dåtidens USA och Johnsons hårda livsföring.

 död på gitarristen och sångaren. Robert Johnson efterlämnade en liten men ack så värdefull låtskatt, inspelad under åren 1936 och 1937. 16 av Johnsons låtar gavs ut på albumet Kings of the Delta Blues Singers 1961 och lp:n blev till mångas förvåning en stor försäljningsframgång och hyllades av dåtidens kritiker, även om den inte toppade några försäljningslistor. Dock medförde den ett ordentligt intresse hos musiker för Robert Johnsons låtskatt och gav artisten ett världsomfattande genombrott. Eric Clapton, Cream, Led Zeppelin, Rolling Stones, Howlin´ Wolf, Big Joe Williams och många andra storheter influerades av Johnson och spelade in hans låtar. I senare skeden av rock/pop-historien kan man även räkna dit The Gun Club, Lucinda Williams och Cassandra Wilson med fler. Vill man få en bra och realistisk bild över Johnsons liv, från barndomen till döden, så rekommenderar jag varmt denna välgjorda seriebok. Den är enkel att läsa, lärorik, underhållande, och teckningarna skildrar fint dåtidens USA och Johnsons hårda livsföring.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …