Wednesday , May 22 2024

John Carpenter – Halloween 

Betyg - 9

9

Sammanfattning: Ett av de bättre soundtracks jag hört till en skräckfilm.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Sacred Bones / Playground

40 år efter första Halloween-filmen utspelar sig den nya. Mike Meyers flyr från fångtransporten, halloweenfesten börjar i staden, och det är återigen dags för ett ursinnigt mördande. Regissören John Carpenter är bra på det här med att göra skräckfilm, han är också bra på det här med att göra musik till sina filmer.

 För inte länge sedan såg jag Carpenters nya Halloween-slasher på bio. Ibland tänkte jag på musiken, ibland inte. När Meyers hugger en person i bakhuvudet så att knivbladet skjuter ut ur kinden på offret – i närbild -, hör jag en imponerad ung man i salongen hävda att det är den grövsta scen han sett, och vid sådana tillfällen tänker man knappast på hur musiken låter. Inte heller när Meyers stampar ett mänskligt huvud till köttfärs eller oväntat dyker upp bakom ett gäng oklädda skyltdockor. Tillsammans med Cody Carpenter och Daniel Davies har John Carpenter komponerat, framfört, och spelat in ett soundtrack till denna orgie i mord, och filmmusiken står – oväntat nog –, även utmärkt på egna ben. Den här plattan är helt enkelt ett perfekt soundtrack till ditt eget halloween-party om du vill göra det riktigt läskigt, oavsett om du sett filmen eller inte. Stämningen är som sig bör, smygande läskig och förväntansfullt mörk, oavsett om det är kortare intervaller eller mer ”riktiga” låtar så som taktfasta ”Halloween theme” och över sju minuter långa, avslutande ”Halloween Triumphant”. Den förstnämnda är t.o.m. dansvänlig utan att tappa intensitet eller skräckkänsla. Ni som har sett första filmen i serien eller hört soundtracket till den kommer säkert känna igen vissa teman, men här låter det givetvis mer modernt, elektroniskt, närmast industriellt ibland, men hela tiden framfört med ett varmt sound. Soundtracket till Halloween är som att lyssna till ett väl fungerande konceptalbum med någon duktig syntartist och således en upplevelse jag rekommenderar alla som inte är alltför lättskrämda.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …