Jaakko Eino Kalevi – Out Of Touch

Betyg - 6

6

Avslappnad popmusik för kroppar och själar som tröttnat på mediebruset.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Domino / Playground

Multiinstrumentalisten och sångaren Jaakko Eino Kalevi gör mjuk, tillbakalutad pop på sin femte soloplatta. Titeln Out Of Touch ska ses som positiv då den syftar på att ta en paus ifrån den moderna världens ofrånkomliga uppkopplingar via cyberrymden och dess olika mottagare. 

Jaakko Eino Kalevi producerade och spelade in Out Of Touch i Helsingfors och Berlin förra året. Plattan är inspirerad av en tid då Kalevi (eller Jaakko Savolainen, som han egentligen heter) spenderade i Aten, samt av hans eget inre. Att undvika mobiltelefoner, datorer och andra moderna kommunikationsmedel ser han som en ideell sinnesstämning, vilket säkert många stressade nutidsmänniskor kan känna igen sig i. Och visst, Out Of Touch kan absolut avlyssnas som en skön paus ifrån det mediala bruset. Tyvärr är produktionen plattans svaga punk. Den låter som om någon stoppat bomull i högtalarna och jag önskar hela tiden att bomullen plockades bort så att ljuden från de olika instrumenten framstod som klarare och tydligare. Annars är den mjuka musiken som gjord för en meditativ morgon på en öde, soldränkt sandstrand där inget stör en, där storstadens puls och oljud är långt, långt borta, där man kan ligga innesluten i hörlurarnas avskärmade ljudvärld. Jaakko Eino Kalevis musik är som ett spa för själen, melodiös och främst elektronisk, men här och var förstärkt med saxofon. Ibland förekommer det inslag i låtarna som är oväntat experimentella, vilket är skönt och närmast nödvändigt. Annars hade skivan nämligen riskerat att bli lite för lik hissmusik för min smak. Men Kalevi är rätt modig och smart, så han hamnar aldrig i den där riktigt smetigt smöriga soptunnan, trots att musiken han gör känns väldigt L.A.-amerikansk ibland.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Tullakrok i Ängelholm – festival med bland andra Abu Nein och Timo Räisänen

Under många år var musikfestivalen Tullakrok, vid Rönne Å i Ängelholm, ett uppskattat arrangemang med …