Noname – Room 25

Betyg - 8

8

Chicagorapparen Noname går i en jazzigare riktning.

User Rating: Be the first one !

Noname: Room25Det har kommit mycket bra från Chicago i år. Saba, Joey Purp och nu Noname. På det nya albumet Room25 tar Noname sitt sound in på ett jazzigare territorium. Albumet är ett intressant men också nödvändigt bidrag till den alternativa hiphopscenen.

Det är omöjligt att inte föra tankarna till Kendrick Lamars To Pimp A Butterfly när man lyssnar på Room25. Inte för att skivorna är särskilt lika varandra, men på grund av deras jazzelement. På både Butterfly och Room25 är jazz inte bara ett komplement, utan också huvudperson.

Noname använder sig inte av jazz i samma bombastiska anda som Lamar, utan på ett mer stillsamt, minimalistiskt och välstämt sätt. Hennes rap samspelar med rytmer, melodi och taktbyten utan att varken hon eller musiken höjer sitt tonläge. Det karaktäristiska soundet introducerades först på debuten Telephone från 2016. På Room25 tar Noname konceptet vidare utan att ändra premisserna för mycket.

Chance the Rapper är kanske den man främst förknippar med Chicagos nya rappsound där jazz, gospel och gulliga melodier är ledorden. Samtidigt är det artister som Saba och Noname som visar den verkliga vidden av vad deras generation är kapabla till. De skapar smart, intressant och välutvecklad musik som tar den alternativa hiphopen framåt.

Det är ingen överraskning att just Saba och Noname kompletterar varandra bra. På “Ace”, ett av albumets höjdpunkter, överlappar Saba Nonames lugna flow med sin skickliga rap-akrobatik. Dessutom får de hjälp av Smino som levererar en ljuvlig RnB-hook.

Noname lyser som allra mest när hon kombinerar sin rap med melodiska inslag. Det sker både i form av instrumentell melodi men framför allt i sällskap av en sångdriven gästartist. På “Montego Bay” bidrar Ravyn Lenae med en minnesvärd jazzsång. Albumets avslutande nummer “noname” bjuder på gospel från Yaw och Adam Ness.

Det är framför allt inom trap-genren som modern hiphop växer idag, där nya artister pulseras ut på internet och upp på Spotifys topplistor. Därför är det också viktigt att alternativ hiphop utvecklas. Nonames modiga musikaliska stilval och eleganta rap gör henne till en av de mest lovande och i framtiden kanske viktigaste namnen för att det ska kunna ske.

Om Morgan Storesund Skarin