Thursday , June 20 2024

Råhypnos – Do We Want It?

Betyg - 8

8

Lyckad mörk mix av dark wave, rock och electro från Göteborgsduo.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Heptown Records / Sound Pollution

Innan jag lyssnade på Do We Want It? trodde jag att Råhypnos, på grund av det coola namnet, skulle lira EBM eller psykedelisk rock eller något annat som bygger upp ett hypnotiskt, intensivt driv eller hårt flum. Så är inte fallet. Råhypnos mixar istället dark wave med rock och electro med utsökt resultat.

Innan Do We Want It? Såg dagens ljus har göteborgska Råhypnos gett ut en ep. Den kom redan 2016 och gick mig spårlöst förbi, så som debuterande bands singlar och ep:n brukar göra. Fullängdaren hittade dock hem till mig och här har den avlyssnats ett flertal gånger. Jag gillar de flesta av låtarna, de är välgjorda, genomtänkta, ofta spännande. Jag gillar att Pablo Rautenberg och Nadja Virgé delar på sånginsatserna. Jag gillar soundet och produktionen. Jag gillar mörkret, melodierna, rytmerna som inte alltid är så vanliga inom sådan här musik, och Råhypnos lyckas dessutom fint med att förena elektronik med elektricitet. Allt är frid och fröjd således? Jo då, för all del. Mina enda invändningar är egentligen att plattan är för kort med sin 32 minuters speltid och att även flera av låtarna är för bra för att ha blivit så korta som de blivit. Men det är lugnt. Det här är en debutskiva och en väldigt lyckad sådan. Jag siar om en ljus framtid för detta bands mörka musik och jag är övertygad om att gruppen kommer våga ännu mer med tiden. Däremot känner jag mig nödgad att informera om det faktum att Råhypnos texter är på engelska, trots att bandnamnet är svenskt. Det kan vara bra att veta. Vill ni provlyssna ett par spår innan ni köper plattan så föreslår jag den delikat medryckande ”Damaged”, den inledande ”Pain shrinks the heart”, ”Vicious cycle” och ”New chapter”. Resterande höjdpunkter får ni upptäcka själva.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …