Legendarisk italo disco-hjälte till Sverige

Enligt Wikipedia är italo disco ”dansmusik, huvudsakligen från Italien, under åren 1983-1989. Musiken är helt synth-baserad med väl utvecklade basgångar, ofta med ett på den tiden relativt högt tempo (120-130 bpm). Melodierna är lätta, melodiösa ibland med moll-inslag. Texterna, oftast på engelska men ibland på italienska, är okomplicerade och ibland till och med naiva.”

En träffande beskrivning, helt klart. Man lyfter också t ex fram att några av de låtar som starkast förknippas med genren – och med 80-talet överhuvudtaget – är “Disco Band”, “Delirio Mind” och “Mirage” av italienska Scotch. Det blir med andra ord nostalgi på hög nivå när Vince Lancini, sångare i nämnda legendariska 80-talsakt, äntrar scenen på Musikens Hus nu på lördag den 22 september, som höjdpunkten på #BEATBOXGBG – en italo disco-festival där liveakter, DJs och publik tillsammans kommer förvandla Musikens Hus till en pulserande nattklubb i Milano anno 1986.

Italo disco 2018 är dock inte bara nostalgi. Liksom många andra genrer, så lever den i högsta grad vid sidan av det generella mediebruset. Till #BEATBOXGBG kommer bl a ett av de största namnen på dagens internationella italo disco-scen – svenska Italove, som har en trogen och hängiven publik bl a i Mexiko och Ryssland. Från Italien kommer också duon Italoconnection, anförda av Fred Ventura, som vid sidan av t ex just Scotch, Ken Laszlo, Ryan Paris och Spagna också var en del av den våg av italo disco som invaderade topplistorna i mitten 80-talet.

Vid sidan av de etablerade namnen på festivalen kan också nämnas Italo Bitches, till hälften hemmahörande i Göteborg, som på senare tid låtit tala om sig i många olika sammanhang på lokala scener och i Stockholm.

På festivalen uppträder också den teatraliske Tobias Bernstrup och Hisingsbandet Disco Digitale.

Biljetter: www.tickster.com

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.