Suede 2018. Foto: Dean Chalkley.
Suede 2018. Foto: Dean Chalkley.

Suede – ett band i ständig förnyelse

Suede är högaktuella med det kommande albumet The Blue Hour och en konsert på Dramaten i Stockholm i höst. Under måndagskvällen gjorde Brett Anderson och Richard Oakes besök på Café Rival för att prata om den nya skivan och den kommande turnén. Zeros Morgan Storesund Skarin var på plats.

Richard Oakes och Brett Anderson är lugna och glada när de applåderas in i en fullsmockad lokal under Café Rival. De tidigare unga och spetsiga killarna är idag mogna män. Snedbena och svart läder har ersatts av kavaj och finskor.

– Det har blivit svårare att göra musik med åldern eftersom du vet vad du håller på med. Det finns den där så kallade “imperial phase” som 90-talet var för oss, när allt bara kom till en. Efter ett tag torkade inspirationen ut mer och mer, berättar Anderson.

Trots det har Suede imponerat sedan sin comeback med albumen Bloodsports (2013) och Night Thoughts (2016). Bandets nya album The Blue Hour är precis som sin föregångare Night Thoughts ett ambitiöst temaalbum.

– När vi hade släppt Night Thoughts blev jag överraskad över att alla gillade det så mycket. Man vet aldrig hur folk ska reagera när man släpper ett album. En av anledningarna till att människor tyckte om det så mycket tror jag var för att det var så ambitiöst. Så vi ville arbeta vidare på samma bana med The Blue Hour och ta det ytterligare ett steg framåt, berättar Brett Anderson.

 

 

Temat på det nya albumet är skymningen.

– The Blue Hour är den där tiden mellan dagen och natten, förklarar Oakes.

Till skillnad från Night Thoughts har Suede den här gången använt sig av en orkester för att ackompanjera musiken.

– Vi ville inte att orkesterinslaget skulle ta över för mycket. Att musiken skulle bli för uppblåst. Vi använde stråkarna för att ge låtarna en större dimension, berättar Anderson.

– Det ger textur till musiken, flikar Oakes in.

Efter att The Blue Hour har släppts åker Suede ut på turné i Europa. Ett av stoppen sker i Stockholm på ett redan utsålt Dramaten. Själva konserten kommer att bli något helt annat än senast.

– Vi kommer inte att ha någon koreografi den här gången. Förra turnén spelade vi framför en film. Det fungerade väldigt bra, men vi kan inte göra det igen. Vi kan inte vara det där bandet som alltid spelar framför en film. Så vi har försökt utveckla någonting nytt. En lite mer avspänd konsert, säger Anderson.

 

 

Anledningen till valet av just Dramaten kommer från deras önskan att både uppleva men också kommunicera ut något nytt.

–  Vi ville spela på teatrar för att folk ska förstå att det här är ett annat slags album. Om vi hade spelat på samma ställe hela tiden hade det blivit väldigt trist, förklarar Brett Anderson.

– Var du spelar någonstans spelar faktiskt väldigt stor roll. Det kan ge dig väldigt mycket energi. Jag har aldrig varit på Dramaten, men jag har hört att det är väldigt vackert, säger Richard Oakes.

 

 

Att ständigt uppdatera sig och göra någonting nytt verkar vara väldigt viktigt för Brett Anderson och Richard Oakes.

– Det finns alltid en fara med att bli för mycket nostalgi. Att folk går och ser på äldre band för att det påminner dem om en annan tid. Vi vill inte bli ett sådant band, säger Anderson.

Suede spelar på Dramaten den sjunde oktober. The Blue Hour kommer ut den 21 september.

 

Om Morgan Storesund Skarin

Kolla även

The Slashes – ”My Empty Case”

Gillar ni Interpol, Editors, The Smiths och Echo & the Bunnymen? Då är det en …