Thursday , February 29 2024

Tolchock – World Of Tolchock 1997 – 2017

Betyg - 9

9

Medryckande musik på samlingsalbum från EBM-rockande Sundsvallsband

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Energy Rekords / Border

När det nu är dags för Sundsvallsbaserade Tolchock att samla ihop höjdpunkterna ur sin 20-åriga skivkarriär så utmynnar det i den över en timme långa plattan World Of Tolchock 1997 – 2017. Fjorton låtar samsas på cd:n och det borde vara några för mycket, men nej, den här samlingen håller hela vägen. 

Tolchock tog sitt namn från ett påhittat ord i världens bästa film A Clockwork Orange och startade som Tolchock 14 innan de kapade den onödiga siffran. Starten skedde 1986 och än idag har inte kvartetten fått sin välförtjänta rikedom och framgång. Bandets mix av EBM, hård synthrock, industri och technorytmer kan få den mest stelbente att dansa, men musiken funkar precis lika bra att bara digga framför stereon på hög volym eller att suga till sig ny energi ur. Gruppens senaste platta med nya låtar kom 2015 och heter Elements of Rage (ett skitbra album – köp om ni inte redan gjort det) och på World Of Tolchock 1997 – 2017 har man plockat spår såväl från den som från de fyra tidigare utgivna skivorna. Resultatet bör gå hem hos de flesta med Front 242, Nitzer Ebb, DAF, Front Line Assembly och KMFDM-plattor i hyllorna. Personligen sväljer jag det här till 100 %, men visst hade det varit extra kul om bandet bjussat på en del tidigare outgivet eller mer obskyrt material (förutom några remixer) också. För den fattige som inte har råd att införskaffa bandets hela katalog är dock denna samling ett perfekt köp och för nytillkomna lyssnare ger skivan en bra överblick på hur gruppen låter och låtit de senaste 20 åren. Samtidigt missar man naturligtvis en hel del godbitar om man nöjer sig med denna platta. Det gör man å andra sidan nästan alltid med enskilda samlingsalbum från riktigt bra band.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …