Red Mecca – I See Darkness In You

Betyg - 8

8

Filmisk skymningselectronica, såväl drömsk som tung och fartfylld.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Massproduktion / Playground Music

Red Mecca är tillbaka med en ny fullängdare och den här gången äntrar man högtalarsystemet med instrumentala, rätt ljusa låten ”A new world”. Så fortsätter det inte. Som brukligt är det sång på de flesta av Red Meccas låtar och I See Darkness In You innebär inga förändringar på den punkten. Inte har mörkret få ge vika heller.

Red Mecca – duon består av Frida Madeleine och Jan Strandqvist – kallar sin musik för skymningselectronica och det ligger mycket i ordet. Bandets drömska, dystopiska stämningar befinner sig ofta i ett skymningsland, i ett övergångsstadie, i brytningen mellan ljust och mörkt, i prismans skärningspunkt. Frida Madeleine viskar fram sångtexterna och musikens rytmer pulserar, melodier och toner tränger fram, skjuter upp som svampar ur jorden och skapar den där Red Mecca-stämningen som är så svår att sätta pekfingret på. Andra gånger rockar de till det mer, som i ”Set in motion” och läckra ”Alkohol”. Det är ett smart drag för det där med ”drömsk musik” kan lätt förvandlas till ”tröttsam musik” om man inte kryddar till den emellanåt och vågar variera sig. Ett annat ”stilbrott” är svintunga ”Mirror” som utmärker sig rejält här. Sundsvallsbandet har låtit sig inspireras av Factory Records som gav ut Joy Divisions plattor på 80-talet. Skivomslaget vittnar om det och att man släppte plattan 18:e maj, exakt 38 år efter Ian Curtis självmord, känns lite suspekt… eller är det vackert? Jag vet inte, kan inte bestämma mig för vad jag tycker om ett sådant grepp. Musikaliskt upplever jag inga starkare band mellan Red Mecca och Joy Division i alla fall, även om de kanske finns där ur bandets perspektiv. Jag gav Covered With Rain och Electricity (bandets plattor från 2014 och 2016) varsin 8:a i betyg. Det är höga betyg. Men väl värda betyg. Ni kommer säkert tycka att jag är trist som fan nu, men faktum är att I See Darkness In You får samma höga siffra. Allt annat vore ett misstag från min sida.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Statemachine, Mårten, Rickard, Leo

Winterwaves – elektronisk endagsfestival i Göteborg.

Efter nyår är det dags för andra upplaggan av endagsfestivalen Winterwaves på Musikens Hus i …