Thursday , February 29 2024

 Michael Veitch – Wake Up Call

Betyg - 7

7

Utmärkt americana med fina melodier, fin sång och snyggt akustiskt gitarrspel.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Burt Street

Gitarristen och sångaren Michael Veitch bjuder på fem väl framförda sånger på sin EP Wake Up Call. Den inledande heter ”Veteran´s day” och är en antikrigssång som Judy Collins har gjort en cover på. Michael Veitchs egen version hamnade som nummer 3 på Folk & Americana DJ-listan.

Även “Pledging allegiance” från Wake Up Call har nått diverse framgångar. Den hamnade som nummer 10 på nämnda lista och Michael Veitch hedrades av Music2Life Foundation för sången i fråga. Faktum är att de övriga låtarna på den här skivan inte är ett dugg sämre. Personligen tycker jag väldigt mycket om ”Voices of the old days” som är mjukt melodiös som en vän sommarvind och handlar om lärdomar man kan dra ur kunskaper från det förgångna. Även ”White rose” framförs i samma mjuka, sammetslena anda och avslutande ”Happy fourth of july” må ha en något mörkare ton, men passar in perfekt på skivan med sin sista optimistiska vers inför framtiden. Michael Veitch är en man med många strängar på sin lyra. Han gick igång på musik på allvar då han upptäckte Beatles, han är professionell fotograf, målar, har jobbat politiskt, påhejad av Bernie Sanders, men det var musiken som fick honom att träffa president Clinton i vita huset. Han har kämpat som återvinningsförespråkare och miljöaktivist, och som ung hade han Frank Sinatras röstcoach som sånglärare. Denne sade åt Veitch att sluta röka cigaretter, men att hasch var okay. Wake Up Call är en patriotisk skiva, men inte på det där amerikanskt självförhärligande, högljudda sättet som man är van vid från filmer och skivor. Veitchs patriotism är lågmäld, eftertänksam, genomtänkt och utmynnar i någonting vackert. Gillar du t.ex. Simon & Garfunkel, Cat Stevens eller varför inte Dylan, så ge Veitch en ärlig chans!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …