Wednesday , February 28 2024

Roger Nichols & The Small Circle Of Friends – Roger Nichols & The Small Circle Of Friends

Betyg - 8

8

Återutgiven samlarvänlig solskenspop från Kaliforniens 60-tal.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Tapete Records

Tapete Records har inlett en större kulturgärning genom att starta en ny serie med återutgivningar av plattor som närmast är omöjliga att få tag på, som har utgått eller som kostar skjortan om du hittar ett begagnat original. Serien startar med Roger Nichols & The Small Circle Of Friends, ursprungligen utgiven 1968.

Det är mycket möjligt att ni inte hört talas om Roger Nichols tidigare. Som artist gjorde han nämligen bara en lp-skiva och denna gavs ut -68 på då extremt hippa bolaget A&M. Det var först senare som Nichols slog igenom och då inte som artist, utan som låtskrivare åt stora artister/band som The Carpenters, The Monkees och självaste Frank Sinatra. Här blandar han egna kompositioner med låtar skrivna av Beatles, Burt Bacharach och Carole King m.fl. Vännerna i skivtiteln består av syskonparet Melinda och Murray MacLeod som var välkända inom Kaliforniens musikscen under eran, Bruce Botnick som producerat Beach Boys Pet Sounds, Van Dyke Parks och Tomy LiPuma som var A&M-producent. Dessvärre hjälpte det inte att ha omtalade kompisar. Plattan sålde sämre än förväntat, men fick så småningom status som ett förlorat mästerverk och omnämns idag i samma anda som nyss nämnda Beach Boys-platta, Loves Forever Changes och The Monkees Head. Albumet har getts ut några gånger tidigare, men inte på senare tid och mig veterligen, inte med tre bonusspår, varav två kommer från singeln med låtarna ”The drifter” och ”Trust”. Det tredje bonusspåret heter ”Let´s ride”. Hur låter då denna skiva? Jo, som rätt tidstypisk solskenspop och loungepop med stråkar, blås och mjuka, fina sångstämmor. Tänk er någonting i stil med The Mama & The Papas, tänk flummiga färggranna kläder, en ljum sommarvind, Jesus-sandaler, surfvänliga stränder, en och annan marijuanajoint och så förstås: fred, kärlek och förståelse. Skivan kommer ut på sin 50-årsdag, den ges ut på cd i 700 ex och på vinyl i 1000 ex. Lp-utgåvan innehåller även nämnda vinylsingel och en cd. Som jag ser det är det bara att hugga ett ex fort som fan om solskenspop/ easy listening från sent 60-tal är din grej. 

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …