Heldon – Third (It´s Always Rock n Roll)

Betyg - 8

8

Återutgivet dubbelalbum med Richard Pinhas Heldon.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Bureau B / Indigo

En dubbel-cd med franska spacerock/ambient/electro-progrockbandet Heldon kräver sin lyssnares uppmärksamhet. Third (It´s Always Rock n Roll) är dessutom Heldons mörkaste skiva, så förvänta er ingen pardon eller överseende. Förvänta er heller inte rock n roll i vanlig mening, trots undertiteln, för det har aldrig varit Heldons grej. 

Låt mig säga så här: syntarna brukar dominera på Heldon-plattorna, men här tar emellanåt Pinhas märkliga, spejsade gitarrimprovisationer över och läggs ovanpå elektroniken till dess att gitarren spelar en huvudroll. Innan denna tredje Heldon-skiva gavs ut kom ett par singlar under namnet Schizo och efter Heldon-plattorna gav Pinhas ut en mängd album under sitt eget namn. Third (It´s Always Rock n Roll)  gavs ursprungligen ut 1975 och återutgåvan finns att tillgå, antingen som dubbel-lp eller dubbel-cd. Bandnamnet Heldon tog Pinhas från romanen The Iron Dream av Norman Spinrad från -72, en författare som han även samarbetat med. Pinhas har också arbetat tillsammans med fantastiska progrockbandet Magma, filosofen Gilles Deleuze som han studerat för och essäisten samt romanförfattaren Maurice Dantec. Kanske inte så konstigt att Heldon aldrig gjorde hitlistmusik eller tuggummipop? Hans musikaliska förebilder vid den här tiden var Robert Fripp och Brian Eno. Heldon hade dock sin egen stil, vilket den som lyssnar igenom plattans nio spår snart kommer att upptäcka. Första skivsidan innehåller fyra spår och avslutas med nio minuter långa ”Cocaine blues”. Andra sidan innehåller den 18 minuter långa meditativa excessen ”Aurore”. Tredje sidan innehåller tre spår, varav titeln ”Virgin swedish blues” även innefattas i låten ”Perspective IV” på kommande Heldon-albumet IV (Agneta Nilsson), och sista skivsidan består av ”Doctor Bloodmoney” som går loss på nästan 17 minuter. Lyssnar du koncentrerat på Third (It´s Always Rock n Roll) så har den mycket att ge, låter du den ljuda i bakgrunden finner du den nog mest irriterande. Som sagt: Heldon kräver sin lyssnares uppmärksamhet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …