Wednesday , February 28 2024

Son Of The Velvet Rat – The Late Show

Betyg - 8

8

Österrikisk folk noire som inte räds att rocka emellanåt.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Fluff & Gravy / Mint 400

Folk noir-bandet Son Of The Velvet Rat sitter på en seriös låtskatt, vilket livealbumet The Late Show visar med all tydlighet. Gruppen kommer från Österrike men sjunger på engelska och lyckas dessutom skriva riktigt fina texter. Det kan bero på att Georg Altziebler och Heike Binder rotat sig i Joshua Tree, Kalifornien. 

The Late Show är utgiven av Son Of The Rats amerikanska skivbolag Fluff & Gravy/ Mint 400 och materialet på skivan är inspelat i tre länder under förra årets turné: The Rhiz i österrikiska Wien, Scheune i tyska Wredenhagen och The Studio Venue i Burbank Kalifornien. När man lyssnar på plattan hör man inte vilka låtar som är inspelade var. Det hela flyter på fullt naturligt och plattan startar med fint poetiska och lågmälda ”Little flower”. Tempot ökar i medryckande ”Copper hill” och svänger grymt bra i ”Surfer Joe”, som nog är den låt jag uppskattar mest på hela plattan. Den gör mig på riktigt gott humör. Son Of The Velvet Rat må vara ett folk noir-band, men det hindrar dem inte från att rocka till det emellanåt. Ibland hör jag Bob Dylan i det här, ibland Velvet Underground, men det låter aldrig som att bandet försöker efterlikna eller härma någon specifik artist. Livelåtarna är till stora delar tagna från kritikerrosade studioplattan Dorado, men också från äldre album som Animals, Firedancer och Red Chamber Music. Utmärkta ”Another glass of champagne” är dock nygammal och omarbetad till denna mycket lyckade version. Några andra höjdpunkter är ”Lovesong 9”, ”Do you love me” och ”Sweet Angela”. Georg Altziebler sjunger med en tilltalande, hes och mörk röst som kan bli lite enformig i längden, men som samtidigt ger Son Of The Rat egenart och själ. Det är också han som skrivit alla dessa utmärkta låtar/texter.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …