Thursday , July 18 2024

Sawdust & Rust – Leaving A Memory

Betyg - 7

7

Fin mix av folk, pop, rock, soul och vemodiga höstballader.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Tutl

 2015 träffades svenska singersongwritern Patrick Rydman Färöarnas singersongwriter Benjamin Petersen (även kallad Son of Fortune) på Grönland och ljuv musik uppstod. Duon kallade sig Sawdust & Rust och så småningom föddes Leaving A Memory som kom ut i år.

Merparten av den här plattan är inspelad i Petersens studio Bunkarin som ligger i Tórshav på Färöarna. Det är en mångsidig platta där rock, pop, folk, vemodiga ballader och akustiska gitarrer möter trumpeter, syntar, elektriska instrument och förbaskat fin sång från Rydmans känsliga stämma. Jag menar, hur jävla vackert sjunger han inte på softa, sorgsna sånger som ”The shade of your skin” och inledande ”Caroline”? Bilderna på skivomslaget till Leaving A Memory ger en känsla av kall höst vid havet eller till och med frusen vinter, och här sitter jag i sommarvärmen och lyssnar. Skivan är väldigt bra även i solsken, men jag är övertygad om att den blir ännu bättre i höst när vindarna strippar träden på gula löv och man tänder en massa värmeljus i brist på en vedeldad öppen spis. I Sawdust & Rusts musik, sång och texter finns nämligen samma värme, innerlighet och melankoli som man kan känna när sommaren dör och mörkret lägger sig i världen utanför fönstret. Men Leaving A Memory är som sagt ingen ensidig historia. Här finns rockiga ”Room enough” och souliga ”Tumbling dice” (ingen cover på Stones-låten med samma titel) samt skönt gungiga, mjukpopiga saker som ”Out on a limb” och ”Small shell from the sea” som Linda Dahl och Rydman skrivit tillsammans och som finns i en annan förtjusande version på Meadow Creeks fina debutalbum. En annan spännande låt som absolut bör nämnas är det suggestiva titelspåret där Elin-Louise Ahlberg delar sånginsatserna med Rydman.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …