Lisa Stansfield – Deeper

Betyg - 7

7

Stansfields åttonde album, ett sofistikerad och mångsidigt återseende

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Ear Music / Playground Music

MTV-generationen minns sannolikt Lisa Stansfields stora framgångar via hennes videos som roterade jämt. Hits som ”All around the world” och ”You can´t deny it” undgick ingen och albumet Affection från 1989 sålde platina i USA. Stansfields nya album heter Deeper och bjuder en hel del oemotståndlig soulpop med retrovibbar. 

Med nästan 20 miljoner sålda skivor världen över är det idag lite märkligt att Lisa Stansfields namn så sällan kommer upp när det diskuteras brittisk soul och pop. Kanske beror det på att sångerskan varit sparsam med skivsläppen, då hon samtidigt satsat mycket på en filmkarriär, kanske har senare tiders plattor inte riktigt hållit måttet, trots hits som ”Change”, ”The real thing” och ”Never never gonna give you up”. Kan Deeper vara albumet som tar henne till toppen igen och kommer låtarna på plattan att generera en massa hits, så som förr? Jag vet inte. Jag vet bara att Deeper är det bästa jag har hört med Lisa Stansfield på väldigt, väldigt länge. Ett flertal låtar från skivan har hitpotential i min bok och soundet, stilen, sången och produktionen borde kunna locka fram såväl 80-talsdiggaren ur sin garderob med axelvaddsklädda blusar och kavajer, liksom dagens dansgolvssugna popoffer. Här finns soul, disco, r ´n b, pop, funk, ofta i naturlig kombination, och Stansfield sjunger minst lika bra som förr. Ibland känns det sofistikerat modernt som i ”Just can´t help myself”, ibland charmigt retroaktivt som i discorökaren ”Never ever”. Ibland lånar man så långt tillbaka som från Bo Diddleys rytmspråk (”Hercules”) och andra gånger är materialet närmast tidlöst. Jag gillar absolut inte allt på den här plattan, vilket inte är konstigt då den är över femtio minuter lång, men när man plockar de bästa chokladbitarna ur pralinasken kan man smaska fingodis en rejäl stund i alla fall.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …