Sång Till Välfärden – Sång Till Välfärden

Betyg - 5

5

Ett körverk från en pjäs om dagens välfärd, skapat på uppdrag av Riksteatern.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Sing And Song Fighter

Sång Till Välfärden är ett körverk som kompositörerna Sara Parkman och Hampus Norén skapat tillsammans med dramatikern Alexandra Loonin på uppdrag av Riksteatern. Under våren har flera hundra körsångare/sångerskor sjungit verket runt om i hela landet och bland gästerna finns skådespelaren/sångaren Lennart Jähkel och Emma Sildén bland andra.

Åtta låtar framförs, de svenska texterna handlar om välfärden i dagens Sverige och är skrivna av Alexandra Loonin, Hampus Norén och Sara Parkman. Musiken är skriven av de två sistnämnda (förutom traditionella låten ”Bröd och blommor”) och det är Stockholms Indiekör med förstärkning av Lars Åke Näsman och Anna Nordenström som sjunger, samt ett flertal solister. Fem musiker står för resterande musik och den turnerande föreställningen har satts upp under hela våren 2018. Beklagligt nog finns det inget texthäfte i cd-konvolutet, men Parkman beskriver materialet som ”psalmer för Sverige 2018” och lyriken hyllar samhällets goda krafter som skapar istället för att söndra, samtidigt som den inte väjer för vare sig vemod, politik, gemensamhet, framtidstro, ensamhet eller besvikelser. Man tar upp välfärdens historia liksom aktuella frågor om möjligheten till ett bra liv i det nutida Sverige och ser man pjäsen hamnar man i allt från ett väntrum till en presskonferens, där man träffar på undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor. Föreställningen ingår i Riksteaterns fleråriga satsning Demokratins gränser. Hur kul/intressant/givande är det att lyssna till denna skiva utan att ha sett föreställningen då? Tja, den funkar. Den påminner om proggrörelsens diskbänksrealistiska plattor under tidigt 70-tal, minus den aggressiva och innerliga kämparglöd för socialistiska ideal, som proggrörelsen öste på med. Här är det mer tillrättalagt, fler frågor än lösningar, lite PK-snack i det mjuka bollhavet och fin sång istället för skräniga elgitarrer. Troligtvis behöver skivan pjäsen för att komma till sin fulla rätt.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The band HEALTH

HEALTH rekryterar Lauren Mayberry från CHVRCHES för ny version av “ASHAMED”

HEALTH har släppt ännu en spännande remix, denna gång av “ASHAMED”, en av höjdpunkterna från …